Dvořák symfoni nr 9 – Från nya världen

I Dvořáks mest spelade och älskade verk, symfonin han skrev under sina år i USA, låter han tjeckisk musiktradition möta ursprungsamerikanska influenser, här i tolkning av den prisade dirigenten Elim Chan. Elizabeth Ogoneks förtätade verk In Silence är inspirerat av barocktonsättaren Heinrich Ignaz von Biber och skrivet för violinisten Benjamin Beilman, som gästar Sveriges Radios Symfoniorkester för första gången.

Säsong 2021/2022
Datum har passerat
Berwaldhallen

Konserten sänds i Sveriges Radio P2 11 november kl. 19:03.

Benjamin Beilman & Elim Chan

Som solist i denna konsert med musik av den New York-baserade tonsättaren Elisabeth Ogonek och av Antonín Dvořák, välkomnar vi den unga amerikanska violinisten Benjamin Beilman till Berwaldhallen för första gången. Beilman studerade vid bland annat Curtis Institute of Music i Philadelphia, för Christian Tetzlaff vid Kronbergakademien i Tyskland och har framträtt vid de största konserthusen i såväl Europa som USA.

Elisabeth Ogoneks musik har beskrivits som ”skimrande” och ”dramatisk” av tidningen Chicago Tribune. I violinkonserten In Silence har hon inspirerats av barockmusik; närmare bestämt av 1600-talstonsättaren och violinvirtuosen Heinrich Biber och speciellt hans mysteriesonater. In Silence fick sitt uruppförande i Chicago 2017, med just Beilman som solist och med samma orkesterledare som i denna konsert står på pulten framför Sveriges Radios Symfoniorkester – den unga prisbelönade dirigenten Elim Chan. Hon är chefdirigent för Antwerp Symphony Orchestra och förste gästdirigent för Royal Scottish National Orchestra. Som gästdirigent har hon framträtt med framstående ensembler som London Symphony Orchestra, Mariinskijteaterns orkester och Concertgebouworkestern i Amsterdam. Hon har också tidigare varit chefdirigent vid Norrlandsoperan i Umeå.

Antonin Dvořáks nionde symfoni, ”Från nya världen”, komponerades under tonsättarens tid som direktör för National Conservatory i New York i början av 1890-talet. Dvořák hör till de där tonsättarna i musikhistorien som var född med en gudabenådad förmåga att skapa melodier, en egenskap som i den nionde symfonin verkligen visar sig från sin bästa sida.  Snillrika tematiska idéer följer på varandra som på ett glittrande pärlband. Symfonin är också ett verk med stora kontraster. I finalen bjuds på dramatisk slagkraftighet och nervkittlande frenesi, men Dvořák har också gett plats för förtjusande lyriska avsnitt med översvallande skönhet, som i exempelvis den berömda largosatsen. Det är kort sagt oemotståndlig musik och det är inte svårt att förstå varför verket allt sedan uruppförandet 1893 i New York är hans oftast spelade symfoni.

Text: Axel Lindhe

Dvořáks nionde symfoni, ”Från nya världen” ersätter tidigare angivna Enigmavariationerna. Konserten den 13 oktober är inställd.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min inkl. paus

Kommande konserter

  • En blyertsillustration av Robert Schumann mot en ljusrosa bakgrund. Bilden kantas till höger och vänster av körsbärsblom och en citronfjäril.
    Datum har passerat
    30 april

    Schumanns vårsymfoni

    Naturen står i centrum när Magnus Fryklund leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett romantiskt vårdoftande program genomsyrat av poesins omvälvande kraft.
    Läs mer
  • Fullsatt
    3 maj
    270 - 495 kr

    Happy Voices med Gabriel Forss & Jill Johnson

    Upplev total sångglädje med kören Happy Voices under ledning av Gabriel Forss med gästartist Jill Johnson.
    Läs mer
  • Fåtal platser kvar
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer & biljetter
  • Fåtal platser kvar
    9 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana & Emmy Lindströms Rösaring

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana och uruppförande av Emmy Lindströms Rösaring – konsert för orkester.
    Läs mer & biljetter