arrow

Dance Music Symphony

Långt från konsertsalarna och vid sidan om den vanliga popmusiken finns den elektroniska dansmusiken, EDM. Här samsas populära artister som Avicii, Martin Garrix och Swedish House Mafia med de mer avantgardistiska som Aphex Twin och The Knife. Här ryms både det utåtriktade och det experimentella. Hans Ek, en expert på att överbrygga musikaliska gränser, presenterar här tre remixar för orkester av elektronisk dansmusik från tre decennier.

Konserten gavs den 15 maj 2020 i ett publiktomt Berwaldhallen.

Det är nästan omöjligt att tala om modern elektronisk dansmusik utan att nämna Kraftwerk, som grundades 1970 av Florian Schneider, som nyligen gick bort i sviterna av cancer, och Ralf Hütter. Kraftwerk hade inga samtida populärmusikaliska förebilder. De uppfattade sig som arvtagare till Weimarrepublikens underhållningsmusik, men influerade av Karlheinz Stockhausens hypermoderna, elektroakustiska konstmusik. Från en slags nollpunkt skapade de tekniskt och konstnärligt banbrytande musik som i sin tur har inspirerat och influerat musikskapare av alla slag.

Kraftwerk spelade 1976 in sitt sjätte album, Trans-Europe Express, med en optimism som också präglar albumet. Det första spåret, Europe Endless, vittnar starkast om denna framtidstro. Titelspåret inspirerades av fjärrtågen med samma namn, som på 1970-talet knöt ihop stora delar av Västeuropa. Näst sist på albumet finns Franz Schubert, ett stillsamt arrangemang av Europe Endless utan sång och trummor och kanske en blinkning till den tyskspråkiga musiktraditionen de verkade i.

Hans Ek har tolkat Kraftwerks musik flera gånger, både symfoniskt och som kammarmusik. Denna konsert inleds med hans orkesterarrangemang av Franz Schubert, en konsertöppnare som på sätt och vis förenar tre århundraden av musik.

Dance Music Symphony har Hans Ek tidigare beskrivit som ”ett Våroffer för det tjugoförsta århundradet”. Det är ett tresatsigt orkesterverk bestående av 17 olika låtar av dansmusikskapare från 1990-talet till i dag, noggrant omarbetade från originalens hypnotiska, elektriska ljudvärldar till orkesterns annorlunda men minst lika slående klanger. Kopplingen till Stravinsky är mer än bara en ytlig referens. Hans Ek själv beskriver den som central för verket.

”Den elektroniska dansmusiken handlar mycket om att bygga upp energi, något som också finns hos Stravinsky”, säger Hans Ek. ”Stravinskys fokus på puls och rytm och ibland nästan aggressiva uttryck finns också i den här musiken.” Han understryker också Stravinskys betydelse för att modernisera dansmusiken i början av 1900-talet. ”Från att operan och symfonin var det finaste en tonsättare kunde syssla med gjorde Stravinsky baletten till en lika självklar arena för den moderna musiken.”

Den orkestrala dansmusiken omfattar både mer utåtriktad musik, som barockens många sällskapsdanser eller Johann Strauss wienervalser, och den mer experimentella som exempelvis baletter av Stravinsky, Bartók och Prokofjev. På liknande sätt samsas det rent kontaktsökande med det mer inåtvända i den elektroniska dansmusiken. Tim Bergling, känd som Avicii, hyllas som en modern stilbildare, samtidigt som låtar som Levels har nått enorm popularitet. Även artister som den franska duon Daft Punk eller den amerikanske musikern Sonny John Moore, känd som Skrillex, kombinerar ett brett genomslag med stor konstnärlig skicklighet inom sin genre.

Bland de andra artisterna vars musik förekommer i Dance Music Symphony finns världskända trion Swedish House Mafia och den Göteborgsbaserade duon The Knife som bestod av syskonen Karin och Olof Dreijer. Flera olika engelska artister förekommer också, som flerfaldigt Grammybelönade duon The Chemical Brothers och den hyllade musikern Richard David James som går under namnet Aphex Twin. James är bland annat känd just för musik som trots genren är mer gjord för att lyssnas på än att dansas till, en subgenre som kallas intelligent dansmusik. Hans Ek framhåller dock att dansmusiken trots sin bredd alltid är funktionell. ”Den kan vara experimentell, den kan vara kontaktsökande, men den måste alltid vara dansmusik.”

Dance Music Symphony uruppfördes på Bråvallafestivalen sommaren 2016, på samma scen som flera av artisterna som citeras i verket själva har spelat. Sedan dess har det framförts åtskilliga gånger i Sverige och utomlands, med Hans Ek själv såväl som med andra dirigenter.

”Ibland uppstår den mest nyskapande musiken där man inte tror att den skall komma”, säger Hans Ek. Att citera, sampla, arrangera om, remixa musik är tätt förknippat med den elektroniska dansmusiken, men är på intet sätt unikt för den. Många är tonsättarna och musikerna som genom musikhistorien har lånat från såväl sig själva som från andra. I Dance Music Symphony uppstår något nytt, samtidigt som det går i samma fotspår som generationer av tonsättare och musikskapare.

David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radio. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967.

Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, inklusive Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare till Östersjöfestivalen.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i nordiskt musikliv. Han har samarbetat med artister och musiker som Laleh, Renée Fleming, Veronica Maggio, Ane Brun och Michael Nyman och ensembler som Metropole Orkest, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och Copenhagen Phil. Under tio år fungerade han som konstnärlig ledare vid Polarprisutdelningen.

Hans anlitas regelbundet som arrangör av orkestrar i Sverige och utomlands. Han har arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Susanne Biers Oscarsbelönade Hämden och den norska storfilmen Kon-Tiki samt två samarbeten med Tomas Alfredsson: Låt den rätte komma in samt den nya Jönssonligan-filmen med premiär 2020.

Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han med musik som betytt mycket för honom, bland annat i projektet Trans Europe Express om den legendariska gruppen Kraftwerk samt tonsättarna Brian Eno och John Cage. Bland hans egna produktioner kan också nämnas Kosmische Musik, Made by Björk, Dance Music Symphony, E.S.T. Symphony och Bowie in Berlin.

Musiken

Ungefärliga tider

Introduktion

Del 1:
– Greyhound (Swedish House Mafia)
– Walking with Elephants (Ten Walls)
– Unfinished Sympathy (Massive Attack)
– Silent Shout (The Knife)
– Insomnia (Faithless)

Del 2:
– Galvanize (The Chemical Brothers)
– Retina (Ellen Allien & Apparat)
– First of the Year/Equinox (Skrillex)
– Walking in the Night (Nina Kraviz)
– #3 (Aphex Twin)

Del 3:
– Strobe (deadmau5)
– Animals (Martin Garrix)
– Under Control (Calvin Harris, Alesso, Hurts)
– Levels (Avicii)
– Born Slippy/Nuxx (Underworld)
– Café del Mar (Energy 52)– Aerodynamic (Daft Punk)

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 10 min