arrow

Christmas With My Friends 2017

Nils Landgren intar återigen Berwaldhallen tillsammans med sina musikvänner. Ett spännande sällskap med olika klangfärg och varierande repertoar bjuder in till en hjärtevärmande konsert i novembermörkret.

Trombonisten och kapellmästaren Nils Landgren har sedan 1980-talet varit en självklar del av det internationella musiklivet. Genom sin karriär har han utforskat bland annat jazz, rock, soul, folk- och konstmusik, turnerat med världsartister och storband, uppträtt som skådespelare och släppt en mängd album. Många känner igen hans älskade ensemble, Nils Landgren Funk Unit, liksom hans klarröda instrument och de som hört och sett honom på konsert kan vittna om hans hjärtliga och inbjudande publikkontakt.

Ytterligare en sträng spändes till Nils Landgrens lyra 2006 med debuten för konsertprojektet Christmas With My Friends. Tillsammans med såväl gamla musikkollegor som nyare bekantskaper gav Landgren en annorlunda julkonsert – i sig något av en bedrift – med lika delar tradition och nytänkande i både musikval och tolkning. I känsliga och lekfulla arrangemang, ofta men inte alltid med utgångspunkt i jazzen, kompletterar och lyfter engelska carols, danska julpsalmer och amerikanska radiohits varandra utan att bryta varken stämningen eller stilkänslan.

Konserten blev en en publiksuccé, höjdes till skyarna av musikkritiker och nog måste även musikerna haft roligt längs vägen – annars hade de inte fortsatt turnera år efter år. Nu står Berwaldhallen värd för den här julkonserten som sprakar och gnistrar, så som julkonserter brukar, men med ett lite annorlunda sken; omedelbart igenkännbart men ändå nytt och nyfiket, som ett nytt glöggrecept eller en annorlunda knuten lussekatt. Unna dig själv en lite mer spännande jul tillsammans med Nils Landgren och hans vänner!


Medverkande

 

Trombonisten Nils Landgren förkroppsligar orden mångsidighet, nyfikenhet och entusiasm. Han spelade med artister som Björn Skifs, Thad Jones och ABBA innan han påbörjade sin solistkarriär och, sedan grundandet 1992, som frontman för hyllade ensemblen Nils Landgren Funk Unit. Han är en flitig studioartist och som har medverkat på en bra bit över 50 skivor sedan det första soloalbumet från 1984.

1998 påbörjade Nils sitt långa samarbete med NDR Big Band i Hamburg, först som sektionsmusiker och senare som konstnärlig rådgivare, ett samarbete som varade till 2012. Han har även varit konstnärlig rådgivare för prestigefyllda Jazzfest Berlin i fem år och för Bohuslän Big Band mellan 2007 och 2015. 2012 tillträdde Nils som konstnärlig ledare för tyska Jazz Baltica Festival efter att ha spelat på festivalen sedan den grundades 1991. 2006 hade vad Nils själv beskriver som något han länge drömt om premiär: Christmas With My Friends, en stjärnspäckad konsert som har blivit ett älskat, återkommande inslag till julen.

Nils har tilldelats två medaljer av Kung Carl XVI Gustaf: Litteris et Artibus och Medaljen för tonkonstens främjande. Bundespresident Frank Walther Steinmeier har också förärat honom med Bundesverdienstkreuz. Nils är hedersdoktor vid Karlstads universitet och professor vid Hochschule für Musik und Theater i Hamburg.

Jeanette Köhn är en av Sveriges mest mångsidiga sångerskor. Hon är sedan länge en etablerad konsert-och operasångerska med engagemang världen över.

Sharon Dyall är verksam inom flera olika genrer – soul, blues, jazz och musikal. I början av sin karriär körade hon bakom Sveriges pop- och jazzelit och har gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Känd  hos den breda TV-publiken blev hon i TV-serien Varuhuset. Sedan länge är hon en mångsidig artist som turnerar i eget namn. Hon har även varit flitig inom musikalvärlden i musikaler som Nine på Malmö Opera och Chorus Line på Riksteatern. För sin roll som Anita i West Side Story på Chinateatern tilldelades hon en Guldmask.

Jessica Pilnäs är sångerskan som utöver att hon deltagit i Schlagerfestivalen och inlett en solokarriär också är utbildad läkare.

Ida Sand har efter sin musikerutbildning i Göteborg framträtt som sångerska och pianist med några av Sveriges mest framträdande och älskade artister.

Jonas Knutsson är sopran-, alt-, baryton-, sopraninosaxofonist, kompositör och pedagog. Jonas har jobbat med många av Sveriges mest kända grupper, artister och projekt inom jazz, fusion och folkmusik.

Johan Norberg är gitarrist, kompositör, skivproducent och skribent och verkar i duos med Nils Landgren och Jonas Knutsson.

Eva Kruse, basist född i Hamburg och studerade kontrabas och improvisation i Berlin. I samband med festivalen Jazz Baltica kom hon i kontakt med Nils Landgren som hon numera ofta spelar och turnerar med.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 20 min