Chamber Unplugged 27 januari

När Sergej Prokofjev 1924 tackade ja till en beställning från den turnerande dansaren och koreografen Boris Romanov var det inte främst att skriva balettmusik som lockade. De suggestiva men komplexa rytmerna och oregelbundna takterna i hans Kvintett g-moll skvallrar om hur lite hänsyn Prokofjev tog till sin beställare. Darius Milhauds Les rêves de Jacob skrevs också som balettmusik, åt den banbrytande koregrafen Ted Shaw. Jakob är densamme som i Första Moseboken drömmer om stegen som förbinder jorden och himlen och i musiken skildrar Milhaud olika delar av Jakobs liv med oboen som det ständigt närvarande gudomliga i Jakobs liv.

Säsong 2019/2020
Datum har passerat
1 tim

”När jag började komponera, kände jag på en gång faran i att följa den impressionistiska musikens spår. Så mycket fluff, parfymmoln, briserande fyrverkerier, prål, dimma och vemod satte punkt för en era vars tillgivenhet jag upplevde oöverträffat motbjudande.” Nej, att skriva i Debussys anda var inget för Darius Milhaud, avantgardekompositör och pionjär inom användandet av slagverk, polytonalitet, jazzinfluenser och slumpmusik. Han var en av Les six, sex namnkunniga franska kompositörer där även Honegger och Poulenc ingick, som ville göra upp med den förhärskande impressionismen och senromantiken. Milhaud kom att ägna hela sitt liv åt nya klangvärldar.

Det finns många likheter mellan Milhaud och hans samtida kollega Sergej Prokofjev. Båda var underbarn med yrkesvalet klart redan före tio års ålder och kom att göra sig namn inte bara i sina hemländer utan i hela västvärlden. Båda bodde under flera år i USA, Prokofjev av konstnärliga skäl i kölvattnet av revolutionen 1917 och Milhaud på grund av sin judiska bakgrund under andra världskriget. Inte minst komponerade de båda musik som fick modernisterna att klappa i händerna. Prokofjev rörde sig mellan det folkligt melodiösa och naiva, det kärva och ironiska, stundtals rentav burleska. Milhaud snabbt fann ett eget, polytonalt tonspråk som kom att prägla allt han skrev. Båda såg sig också som kompositörer av musik för scen. Men medan Milhaud verkade ha ett förhållandevis okomplicerat förhållande till sitt skapande, med få konstnärliga motgångar, drabbades Prokofjev av dålig tajming, refuseringar och dessutom ett praktfiasko.

Prokofjevs kvintett från 1924 är ovanlig med sina sex satser och därtill en oväntad sättning; oboe, klarinett, violin, viola och kontrabas. En trolig förklaring till instrumentariet är pengar. Boris Romanovs resande danssällskap som beställde musiken hade begränsad ekonomi, så någon större ensemble kunde det inte bli tal om. Men med två blåsinstrument mot stråkarna upplevs klangen mer orkesterlik än med bara ett. Prokofjev själv var åtminstone där och då nog mer intresserad av pengarna än att skriva balettmusik och det speglas i den stundtals rytmiskt komplicerade musiken. Romanov lär ha fått sina fiskar varma att lösa koreografin till bland annat 10/8-takt i den tredje satsen.

Milhauds Les rêves de Jacob, Jakobs drömmar, komponerades i USA 1949. Inbjuden att undervisa i komposition på Tanglewoodfestivalen i Lenox, Massachusetts mötte han den moderna musikens förkämpe Elizabeth Sprague Coolidge. Hon tog honom till gården Jacob’s Pillow och dess ägare, den banbrytande koreografen Ted Shawn. Sommarens dansfestivaler presenterades och Coolidge beställde en balett till Shawn av Milhaud, ett verk som även skulle fungera rent konsertant. Influerad av den bibliska berättelsen om David i 1 Mosebok, och helt uppenbart också gårdens namn som är första satsens titel, skapade Milhaud en fem satser lång kvintett för oboe, violin, viola, cello och kontrabas. Medan oboen i Prokofjevs kvintett har en mer inlemmad funktion framträder den här solistiskt och speglar enligt Milhaud det ”gudomliga”.

Text: Ida Fahl

Program:
SERGEJ PROKOFJEV Kvintett g-moll op 39
DARIUS MILHAUD Les rêves de Jacob

Kommande konserter

  • NDR Elbphilharmonie Orchester
    28 augusti
    450 - 750 kr

    Mästerverk av Bruch och Brahms med NDR Elbphilharmonie Orchester

    Elbfilharmoniorkestern gör ett sällsynt Sverigebesök under Östersjöfestivalens premiärkväll. Med sig har de stjärnviolinisten María Dueñas och sin chefsdirigent Alan Gilbert.
    Läs mer & biljetter
  • Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson
    Fåtal platser kvar
    29 augusti
    350 - 650 kr

    Mörker & Extas med Karlsson & von Hausswolff

    Upplev en kväll där det sköna och skrämmande möts. För Östersjöfestivalen har Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson skapat stycket Grand Guignol som de uruppför med Radiosymfonikerna och Radiokören under ledning av Omer Meir Wellber.
    Läs mer & biljetter
  • Violinisten Reanud Capucon står med sin fiol lutad mot en vägg. I bakgrunden syns Gustav Mahler Jugend Orchester spelandes i en kyrkosal. Bilden ramas in av Östersjöfestivalens grafik i svart och orange.
    30 augusti
    350 - 650 kr

    Korngold & Tjajkovskij med Gustav Mahler Jugendorchester

    Få en glimt av morgondagens ledande musiker när Europas främsta ungdomsorkester kommer till Berwaldhallen. De gästas av den franske violinisten Renaud Capuçon och leds av Radiosymfonikernas tidigare chefsdirigent Manfred Honeck.
    Läs mer & biljetter
  • 31 aug

    Familjedag och Öppet hus

    Varmt välkommen till Östersjöfestivalens traditionsenliga familjedag för alla åldrar! Prova på att spela instrument tillsammans med ungdomar från Kulturskolans orkesterskola/El Sistema, träffa...
    Läs mer