arrow

Byström & Bruckner

När dirigenten David Afkham dirigerar Radiosymfonikerna för tredje gången står Bruckners mäktiga Symfoni nr 3 och uruppförandet av Britta Byströms dubbelkonsert för violin/viola och kontrabas, Infinite Rooms, på programmet. Solister är orkesterns konsertmästare Malin Broman och kontrabasist Rick Stotijn.

Hör Britta Byström beskriva sitt arbete som tonsättare (på engelska, ej textat)

Anton Bruckner tillägnade Richard Wagner sin hjältemodiga och majestätiska Symfoni nr 3, något som vid den tiden väckte stor uppståndelse. Själva symfonin avfärdades som ”ospelbar”. Sedan dess har den vuxit till att bli ett av de mest älskade symfoniska verken.

En klangfärgens hjälte är Britta Byström som i sin musik experimenterar med rumsklang och övertoner. Hennes dubbelkonsert Infinite Rooms beskriver hon själv som en musikalisk gestaltning av ”speglar som speglar sig i speglar”. Konserten är beställd för Radiosymfonikernas konsertmästare Malin Broman – här för första gången på både violin och viola – och kontrabasist Rick Stotijn som uruppför den i Berwaldhallen.


Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

Född 1983 i Freiburg im Breisgau, Tyskland. Vid 6 år tog han sina första piano- och violinlektioner. Vid 15 år började han studera piano och dirigering på hemstadens musikhögskola. David var den första att kamma hem Bernard Haitinks stipendium för unga talanger. Han var också den första att tilldelas Nestlé and Salzburg Festival Young Conductors Award 2010. Har tidigare dirigerat bland annat Londons symfoniorkester och Simón Bolívars ungdomskör i Venezuela. Idag leder han Spaniens nationalorkester och kör.

Malin Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och en internationellt efterfrågad solist med gästspel hos exempelvis Philharmonie Zuidnederland, Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra, Copenhagen Philharmonic och Academy of St Martin in the Fields. De senaste åren har hon uruppfört solokonserter av Helen Grime, Daniel Nelson, Andrea Tarrodi och två konserter av Britta Byström (inspelade på Daphne Records och BIS). Malin är konstnärlig ledare för Musica Vitae och från och med hösten 2019 efterträder hon Sakari Oramo som chef för Mellersta Österbottens kammarorkester. Hon har även verkat som solist och spelande ledare med exempelvis Scottish Ensemble och Trondheim Solistene och kommande uppdrag inkluderar konserter med Norska Kammarorkestern och Tapiola Sinfonietta. Som kammarmusiker är hon känd för hyllade Kungsbacka Pianotrio som framfört över 700 konserter världen över, spelat in ett tiotal album och grundat Change Music Festival. Hon är ledamot i Kungl. Musikaliska akademien och violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm. Hon spelar på en Stradivarius 1709-violin och en Bajoni 1861-viola som tillhandahålls av Järnåkerfonden. Våren 2019 mottog hon HM Konungens medalj av 8e storleken för betydande insatser inom svenskt musikliv.

Nederländske kontrabasisten Rick Stotijn anses vara en av världens främsta på sitt instrument. Han är sedan 2010 stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester, gästspelar i samma roll hos exempelvis London Symphony Orchestra och Concertgebouworkestern i Amsterdam och uppträder som solist med flera av världens främsta ensembler som Musica Vitae, Nederländska Radions Symfoniorkester, Amsterdam Sinfonietta, Joensuu stadsorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester. Han samarbetar flitigt med högaktuella tonsättare och har fått verk skrivna för sig av exempelvis Britta Byström, Roel van Oosten, Rene Samson och Michel van der Aa. Som kammarmusiker har han spelat med bland andra Janine Jansen, Mischa Maisky, Vilde Frang, Simon Crawford-Phillips och Johannes Rostamo. Han uppträder regelbundet vid festivaler i exempelvis Luzern, Delft och Utrecht. Han spelar på en Raffaele & Gagliano tillhandahållen av NMF, Nederländska musikinstrumentstiftelsen.

Musiken

Ungefärliga tider

Den japanska konstnären Yayoi Kusama (f 1929) utforskar evigheten i sina oändlighetsmålningar, ogripbara rymder och tusentals prickar som är hennes signum. Kusama skapar också de oändliga spegelrum som har inspirerat Britta Byström att tonsätta Infinite Rooms, en dubbelkonsert för violin/viola, kontrabas och orkester. Byström skriver: ”Man blickar in i ett rum där en viss detalj med hjälp av speglar förmerar sig i oändlighet. Ofta är själva motivet enkelt, lätt urskiljbart, och komplexiteten uppstår i mångfaldigandet.”

Kusama har gjort spegelinstallationer sedan 1965. Det första rummet täcks av ett oändligt fält av prickiga fallosar som reflekteras. Ett annat täcks av ljusdioder, där rummets gränser är upplösta och stjärnhimmeln som skapas ger en svävande upplevelse. Bildvärldarna kommer ur Kusamas hallucinationer som hon haft sedan barndomen, där hon ser raster av upprepade former. Spegelrummen låter henne ge form till dessa upplevelser som hon beskriver som självutplåning. De upplöser jagets gränser och låter en bli ett med omgivningen och försvinna i tomheten.

Även Byström har ett spännande förhållande till oändligheten. Hon beskriver kvinnliga tonsättare som oskrivna blad: ”Det märkte jag redan på utbildningen, att ingen hade någon förutbestämd åsikt om vilken riktning jag skulle välja musikaliskt. I dag ser jag hur många kvinnliga tonsättare utvecklar sig i en mer personlig riktning än sina manliga kolleger.” I tonsättandet är hon också mån om att ge rum för nya infall och hålla alla musikaliska och konstnärliga möjligheter öppna, därför sparar hon högar med partitursidor och slänger inget förrän stycket är klart. Hon vänder sig mot smal estetik som målar in sig i ett hörn och skriver själv istället gehörsbundet. Även de långa efterklangerna som utmärker hennes musik, med ljusa toner som vill ha högt i tak, visar en dragning till det oändliga. Byströms suktan efter rymd och frihet avslöjas också av svävande verktitlar som Allt beror på vingar, Medan draködlan flyger, Utflykt i det okända och Inte-nudda-golv.

Infinite Rooms består av sex satser där solisterna dominerar, som var för sig följs av musikaliska oändlighetsrum där orkestern dominerar. Solisterna speglar varandra och flyter ihop. Violinen kastar långa ”kontrabasskuggor” medan kontrabasen kastar korta ”violinskuggor”. Verket tillägnas solisterna Malin Broman och Rick Stotijn.

Text: Mats Hansson

BRITTA BYSTRÖM

Född: 14 mars 1977 i Sundsvall.

Utbildning: Började som trumpetelev på Kommunala Musikskolan. Studerade från 1995 komposition vid Musikhögskolan i Stockholm för bland andra Pär Lindgren och Bent Sørensen, där hon tog examen 2001.

Kännetecken: Atmosfärisk, impressionistisk och gehörsbunden musik som ofta rör sig i ett ljust register, samt präglas av långa efterklanger och stor klangpalett. Starkt påverkad, enligt egen utsaga, av Debussy, Ravel och Bach.

Verk i urval: Fler verk lånar titlar från klassiker inom litteratur, film, konst och musik. Der Vogel der Nacht (2019) refererar till en partitur-anteckning av Mahler. Farewell Variations (2015) refererar till Farväl-symfonin av Haydn. Invisible Cities (2013) och Picnic at Hanging Rock (2010) är namn som hämtas från filmer som bygger på romaner med samma namn. De nyare verken Infinite Rooms, Segelnde Stadt och Diagonal musik hämtar i sin tur namn från installationer och målningar.

Om problem med efterklanger: Byströms verk är rika på långa efterklanger. Cymbalerna dämpas sällan utan vävs in i musiken som följer, detsamma gäller stråkarnas pizzicaton. Efterklangerna skapar en gränslös, flytande och atmosfärisk känsla i hennes upplösande och klangrika orkesterverk, men ställer tyvärr till det vid skivinspelningar. Det går inte att klippa var som helst eftersom det just skulle förstöra efterklangerna. Längre stycken måste därför sitta i en tagning. Ja, ibland är det lätta och befriande både krävande och komplicerat …

Anton Bruckner föddes i Ober-Österreich i närheten av Linz och växte upp i en trakt där släkten hade bott och levt i över 500 år. I denna enkla, lantliga och gudfruktiga miljö grundlades säkert de karaktärsdrag som kom att prägla honom for livet: hans djupa religiositet, hans enkla och naiva väsen, kanske också en grundläggande osäkerhet och en brist på självförtroende.

Det kan vara svårt att förstå att denna enkla, godhjärtade människa, med sitt lantliga sätt och sin breda dialekt, kunde bli en så kontroversiell figur i Wiens musikliv. Som organist och lärare var han uppskattad och beundrad, men som tonsättare – och framför allt som symfoniker – blev han motarbetad av etablissemanget. Han hade gjort det oförlåtliga misstaget att beteckna sig som wagnerian. Inte nog därmed, han hade 1873 visat sin andra och tredje symfoni för Richard Wagner som blev särskilt förtjust i den tredje symfonin. Bruckner blev naturligtvis smickrad och dedicera­ de symfonin till den beundrade mästaren, han till och med kallade den för sin “Wagnersymfoni”. Detta fick Wiens konservativa musiketablissemang att se rött. I striden mellan anhängare till Brahms och Wagner hade Bruckner tagit ställning, han hade blivit en ”Wagner­symfoniker” och priset för hans djärvhet blev högt.

Hans andra symfoni hade 1872 avfärdats av Wienfilharmonikerna som “nonsens” och “ospelbar” och tre år senare rönte den tredje symfonin samma öde. Orkestern övertalades dock av en inflytelserik beundrare att ge sig i kast med verket på nytt. Det framfördes vid en Wiener Gesellschaftskonzert i december 1877. Till stor del på grund av orkesterns negativa attityd blev framförandet under Bruckners ledning en katastrof: publiken visslade, jamade och troppade av under framförandet. Bara 17 personer stannade till slutet, däribland den unge Gustav Mahler. Den fruktade kritikern Eduard Hanslick, en uttalad Brahmsanhängare, skrev bland annat: “Beethovens Nia försöker hjälpa Wagners ‘Valkyrian’ och hamnar under hovarna på hennes häst”! Mönstret upprepade sig under hela Bruckners livstid. Bara den fjärde symfonin blev en framgång under ledning av den berömde dirigenten Hans Richter.

Den tredje symfonin komponerades mellan 1873 och 1877 och framfördes första gången den 16 december samma år. Efter det negativa mottagandet omarbetades symfonin i två omgångar. Den första revisionen gjordes av Bruckner själv tillsammans med hans elev Franz Schalk 1889, den andra gjordes året därpå men här uteslöts Schalks “förbättringar” som framför allt berörde finalen.

Text: Claes M Cnattingius

 

Ungefärlig konsertlängd: 20 oktober: 2 tim inkl. paus. Ungefärligt konsertlängd 21 oktober: 2 tim 15 min inkl. paus då Frykbergstipendierna delas ut.

Konsertintroduktion 20 okt kl 18:00 samt 21 okt kl 14:00.