arrow

Big in Japan - Japansk spelmusik med symfoniorkester

Spelmusikkonserter har blivit ett naturligt inslag i svenska konserthus och KTH Akademiska Kapell har tidigare framfört programmet SCORE inför jublande publik. Den japanska spelmusiken har en särställning i genren och nu ägnar vi konserten BIG IN JAPAN åt kompositörer som Uematsu, Higashino, Nakamura och Otani.

KTHAK framför här tillsammans med Kongl Teknologkören musik från plattformsklassiker som Sonic the Hedgehog och MegaMan, moderna mästerverk som Shadow of the Colossus och The Last Guardian och sjävlfallet den enorma, japanska rollspelsskatten med bl a Final Fantasy, Secret of Mana och Suikoden. Flera japanska spelkompositörer har hämtat inspiration ifrån den klassiska musiken, och som inramning framför vi därför även två kortare stycken av Bach och Stravinskij.

Akt 1

Toccata i D-moll (Johann Sebastian Bach, transkription för orkester Leopold Stokowski)
Sonic the Hedgehog – Medley (Masato Nakamura)
Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord – Main Theme (Kentaro Haneda)
Ni No Kuni – Main Theme (Joe Hisaishi)

Suikoden – Into a World of Illusions (Miki Higashino)

Secret of Mana – Fear of the Heavens (Hiroki Kikuta)

MegaMan – Suite (Manami Matsumae, Takashi Tateishi, Yasuaki Fujita, Harumi Fujita)

Akt 2

Eldfågeln – Final (Igor Stravinskij)

Suikoden 2 – Opening (Miki Higashino)

The Last Guardian – Suite (Takeshi Furukawa)

Shadow of the Colossus – Suite (Kow Otani)

Xenosaga – Gnosis/The Miracle (Yasonori Mitsuda)
Final Fantasy IX – Suite (Nobuo Uematsu)

Final Fantasy VIII – Liberi Fatali (Nobuo Uematsu)


Medverkande

 

KTH:s Akademiska Kapell består i huvudsak av lärare och studenter från KTH. Huvuduppgiften är att spela vid KTH:s högtidliga ceremonier som promoveringar och diplomeringar vilka genomförs i Konserthuset och i Stadshuset. Orkestern har också en egen konsertserie där man i Stockholms olika konsertsalar bjuder på omväxlande program. Sedan många år tillbaka har orkestern ett samarbete med Operahögskolan, och från och med i år har man också ett samarbete med Kungliga Musikhögskolan, KMH. Ett resultat av detta är att tjänsten som Director Musices numera delas mellan KTH och KMH. Chefdirigent för KTH:s Akademiska Kapell är Director Musices Mats Janhagen.

Kongl. Teknologkören  är en studentkör i Tekniska Högskolans studentkår hemmahörande på KTH i Stockholm. Kören är blandad med ca 40–45 medlemmar. Repertoaren spänner över allt från sakral musik till världsmusik och studentikosa inslag. Förutom egna konserter och skivinspelningar har kören deltagit i större projekt av olika slag. Senast under en turné till Åbo våren 2016 där kören framförde Giuseppe Verdis Requiem tillsammans med KTH:s Akademiska Kapell. Kören leds av Rikard Lindberg Karlsson.

Orvar Säfström var under flera år programledare för bland annat Recensenten på ZTV och sedan för Filmkrönikan i Sveriges Television. Sedan 2006 producerar han bejublade och kritikerrosade konserter med musik ur film, tv-serier samt dator- och videospelmusik i Sverige och Europa. Han är även skribent, debattör, föreläser om populärkultur och har ett förflutet som sångare i death metal-bandet Entombed.

Gunnar Julin, director musices, född -49, dirigent och organist, sedan 2002 på KTH som ansvarig för det akademiska kapellet och för musikkurser. Bondpojken Gunnar gick Kungliga Musikhögskolan, med bl a Eric Ericson och Siegfrid Naumann som lärare, utvecklade som kyrkomusiker St Matteus symfoniorkester till hög kvalitet och blev den trogen i trettio år. Han erbjöds då tjänst som director musices vid KTH och skapade där det akademiska kapellet.

Konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Extern arrangör: KTH DM Gunnar Julin