Beethovens åtta

Ludwig van Beethoven kallade sin åttonde symfoni för sin ”lilla symfoni i F-dur”, med hänvisning till den längre och mer kompakta sjätte symfonin; åttan är mer lättsam, men för den skull inte lättviktig. Joseph Haydns f-mollsymfoni med smeknamnet La passione är mörk och dramatisk i tonen. Mellan de två praktfulla symfonierna skiner Kaija Saariahos Vers toi qui es si loin för soloviolin och orkester som ett klart ljus i mörkret.

Säsong 2023/2024
Berwaldhallen
1 tim 10 min

Konserten sänds i Sveriges Radio P2 fredag 3 maj kl 19:03.

Haydn och Beethoven utvecklade tillsammans med Mozart och andra samtida kompositörer symfonin som större konstform, till en grundpelare i den västerländska orkestrala musiken, och deras symfoniska verk blev vägledande för den fortsatta symfoniska tonkonsten. Utvecklingen fortsätter i våra dagar, där förnyelsen sker exempelvis med tillägg av nya konstruerade musikinstrument och med elektronik.

Mellan Haydns fyrtionionde symfoni La passione och Beethovens åttonde symfoni skiljer ungefär ett halvt sekel, och mycket hände längs med vägen under den här perioden. Under ungdomsåren mötte Beethoven också sin förebild. På inbjudan av Haydn begav han sig 1792 till Wien för att ta lektioner, men beslöt sig ganska snart för att gå sin egen väg.

De båda kompositörerna var, var och en på sitt sätt, framåtsyftande och experimenterade med nya musikaliska uttryck. Samtidigt var de inte heller främmande för att också kasta blicken tillbaka till äldre former. I sin fyrtionionde symfoni väljer Haydn att komponera i den mycket gamla kyrkosonat-formen. Beethoven blickar i åttonde symfonin tillbaka till det mindre formatet och väljer att skriva sin tredje sats i den för Beethoven gamla menuetten, en form som Haydn var en mästare i.

Mörkret i La passione står som motvikt till Haydns digra lista av muntra symfonier med festliga överraskningsmoment. I Beethovens åttonde symfoni fínns både lekfullhet och skämtlynne.

Kaija Saariaho (1952–2023), vars säregna klangfärger fascinerar en hel musikvärld, har hyllats med åtskilliga musikpriser och utmärkelser – Polarpriset, Nordiska rådets musikpris och Sibeliuspriset för att bara nämna några. Hennes operor har framförts på scener som Metropolitan, Parisoperan och Norrlandsoperan. Saariaho föddes i Helsingfors men fick så småningom sin permanenta bas i Paris, dit hon kom under början av 1980-talet för att arbeta i elektronmusikstudion på Ircam-institutet. Redan under studierna vid Sibeliusakademin i Helsingfors mötte hon Esa-Pekka Salonen, som kom att bli en god vän och som har uruppfört flera av hennes verk för orkester.

Sveriges Radios Symfoniorkester har en lång relation till Kaija Saarihos konstnärskap, och hennes verk syns återkommande i orkesterns säsongsprogram. Berwaldhallens publik minns det svenska uruppförandet av harpkonserten Trans som beställdes av Radiosymfonikerna tillsammans med en rad internationella orkestrar. I Saariahos skimrande mystiska stycke Vers toi qui es si loin är Sveriges Radios Symfoniorkesters egen Julia Kretz-Larsson violinsolist. Stycket är sprunget ur den passionerade debutoperan L’Amour de loin, som uruppfördes under festspelen i Salzburg år 2000.

Text: Monika Glimskär

 

 

Lär dig mer om Beethoven i Beethovenpodden.
Lyssna på Klassiska Podden om Joseph Haydn och P2 Dokumentär om Kaija Saariaho

Kommande konserter

  • 20 & 21 mars
    130 - 475 kr

    Ravels Daphnis et Chloé

    Cristian Măcelaru leder Sveriges Radios Symfoniorkester i Ravels Daphnis et Chloé och Elsa Barraines andra symfoni. Pianisten Rudolf Buchbinder ansluter i Gershwins pianokonsert i F-dur.
    Läs mer & biljetter
  • 23 mars
    100 kr

    Kulturskolans Orkesterfestival 13.00

    Upplev musikglädje när ungdomsorkestrar från region Stockholm möts i en orkesterfestival på Berwaldhallen.
    Läs mer & biljetter
  • 23 mars
    100 kr

    Kulturskolans Orkesterfestival 16.00

    Upplev musikglädje när ungdomsorkestrar från region Stockholm möts i en orkesterfestival på Berwaldhallen.
    Läs mer & biljetter
  • Leonidas Kavakos med sin violin
    27 & 28 mars, 19.00
    170 - 560 kr

    Leonidas Kavakos i Sjostakovitjs andra violinkonsert

    Världsviolinisten Leonidas Kavakos återvänder till Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent Andrés Orozco-Estrada leder även Sveriges Radios Symfoniorkester i tre verk av Richard Strauss.
    Läs mer & biljetter