Bachs Magnificat

Bachs tonsättning av Marias lovsång är ett av två mästerliga barockverk på denna konsert. Om hans Magnificat representerar den erfarne tonsättarens säkra hand så är Händels Dixit Dominus ett exempel på ett ystert och yvigt ungdomsverk, utan att för den skull sakna vare sig tjuskraft eller konstnärlig kvalitet.

Säsong 2020/2021
Datum har passerat
Berwaldhallen

Jonathan Harvey sökte och omfamnade gärna det senaste inom musikelektronik och banbrytande tekniker men återvände alltid till att skriva för den mänskliga rösten. I det stämningsfulla och stillsamma körstycket Plainsongs for Peace and Light är det som att han utforskar hantverket och går tillbaka till en grundläggande, sakral a cappella-sång.

Den här gamla kyrkosången kallas ’plainsong’ eller ’plainchant’ på engelska och är en form som Harvey var väl förtrogen med efter att ha sjungit i gudstjänsten två gånger om dagen som gosskorist vid Saint Michael’s College i Tenbury. I detta verk flätar han samman tre sådana kyrkosånger i en tät, polyfonisk väv av stämmor som tycks stiga upp mot himlen. Plainsongs for Peace and Light blev det sista verk Harvey färdigställde innan han gick bort 2012.

För Johann Sebastian Bach var adventstiden något av en välkommen respit då han som kyrkomusiker i Leipzig inte avkrävdes nya kantater varje söndag. Vad ägnade han sig åt då? Att skriva musik förstås. Bach passade på att komponera i större format, som 1723 då han uruppförde två nyskrivna verk på juldagen.

Det ena var Magnificat med text från Lukasevangeliet, Marias lovsång till den havande Elisabet som väntade det barn vi nu känner som Johannes döparen. Magnificat i Ess-dur utgjordes av tolv satser, ursprungligen kompletterade med ytterligare fyra för att knyta verket närmare julen. Senare tog Bach bort julsatserna, ändrade instrumenteringen och ändrade tonarten till D-dur, evighetens tonart, som också klingade bättre i stråket och trumpeterna.

Den unge Georg Friedrich Händel beskrevs av sin samtid som en ganska tråkig tonsättare av ändlösa ”airs” och kantater, visserligen harmoniskt korrekta men mer eller mindre smaklösa. Men efter att Händel började tjänstgöra som violinist i operakapellet i Hamburg kunde den inspirerade unge mannen lägga konsten att skriva melodier till sina färdigheter. Han skrev sina första operor i Hamburg i tjugoårsåldern, innan han bestämde sig för att åka till Italien år 1706.

Säkerligen lockade den italienska operatraditionen, men Händel hamnade så småningom i Rom som styrdes av prästerskapet och där var operor bannlysta. Genom kontakter kom han dock snart in i den bildade kretsen runt kardinalen och konstmecenaten Ottoboni, där såväl Corelli som Scarlatti figurerade, och där det gavs tillfälle skriva sakral musik.

I april 1707 slutförde han kantaten Dixit Dominus med text från Psaltaren skrivet för för fem solister, femstämmig kör och fem stråkstämmor. Kantaten har, inte orättfärdigt, kallats något av det mest spektakulära och uttrycksfulla som skrivits under barocken. Dixit Dominus är ett verk där en virtuos 22-åring visade vad han gick för.

Text: Karin Ekedahl

Kommande konserter

  • Fåtal platser kvar
    9 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana & Emmy Lindströms Rösaring

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana och uruppförande av Emmy Lindströms Rösaring – konsert för orkester.
    Läs mer & biljetter
  • Fåtal platser kvar
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer & biljetter
  • Kören Team Putte klädda i vitt på Berwaldhallens scen och körläktare. I nedre vänster hörn är Putte, Linda Pritchard och Charlie King inklippta.
    Fåtal platser kvar
    11 maj
    240 - 450 kr

    Team Putte med Linda Pritchard & Charlie King

    Det är återigen dags för konsert med Sveriges största kör – Team Putte. Slå dig ner i Berwaldhallens sköna fåtöljer och dras...
    Läs mer & biljetter
  • 14-15 maj
    100 - 420 kr

    Daniel Handsworth i Mozarts fagottkonsert

    Malin Broman leder denna konsert från sin konsertmästarstol och Sveriges Radios Symfoniorkesters egen Daniel Handsworth är solist i Mozarts fagottkonsert.
    Läs mer & biljetter