arrow

HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG

Kom och sjung med Radiokören i en konsert där vi tillsammans hyllar Hugo Alfvéns gärning som kördirigent och kompositör! I samband med Hugo Alfvéns 150-årsjubileum bjuder Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Körförbund och Berwaldhallen in till en sing along-konsert för alla körer och körsångare i Sverige. Konserten äger rum lördagen den 19 november kl. 15.00 i Berwaldhallen i Stockholm. I biljettpriset ingår noter & fika. Länk till noterna finner du i din orderbekräftelse efter genomfört köp. Önskar du få noterna i förväg mailar du din bokningsbekräftelse (på att man köpt biljett) samt adress dit noterna ska skickas till order@gehrmans.se

Köp biljetter och läs mer om konserten.

På konsertprogrammet står flera av Hugo Alfvéns mest älskade sånger och dessutom har fem svenska tonsättare fått skapa sina egna kompositioner inspirerade av Alfvéns verk. Du och din kör sjunger tillsammans med Radiokören och konserten leds av dirigent Maria Goundorina. Som medverkande får du noter i god tid så att du kan förbereda dig för en körupplevelse utöver det vanliga tillsammans med andra körsångare från hela Sverige.

PROGRAM
10:00-11:30 Körrepetition
11:30-13:00 Lunch (ta med egen lunch)
13:00-14:00 Genrep med Radiokören
14:00-15:00 Fika (ingår i biljettpriset)
15:00 Konsert

Konserten HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG arrangeras i ett samarbete mellan Berwaldhallen, Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Körförbund, Sveriges Kyrkosångsförbund, Alfvéngården, Hugo Alfvénfonden & Gehrmans Musikförlag.

OM KOMPOSITÖREN HUGO ALFVÉN

Hugo Alfvén. Foto: SVT Bild.

Hugo Alfvén. Foto: SVT Bild.

Hugo Alfvén räknas till Sveriges allra främsta tonsättare. Hans musik tillhör den sena nationalromantiken, byggd på en blandning av centraleuropeiska stildrag och svenska, ofta folkmusikaliska influenser. I unga år stod Hugo Alfvén inför valet mellan musiken och bildkonsten. Han valde tveklöst musiken, men skulle också ha blivit en respekterad målare.

Hugo Alfvén föddes 1872 i Stockholm. Som ung spelade han piano, men övergick till fiolen vilket skulle bli hans huvudinstrument. Alfvén började tidigt att komponera. Genombrottet kom som 27-åring med uruppförandet av hans andra symfoni. Symfonin hade högst status som kompositionsform. Men han komponerade också annan orkestermusik, bland annat tre rapsodier.

Hans sånger och inte minst körverk är ändå mest levande idag. Hans solosånger har en stark uttryckskraft – ett exempel är Saa tag mit Hjerte som var en namnsdagsgåva till dåvarande hustrun Carin 1946. Av körverken tillhör framför allt hans arrangemang av folkvisor den stående repertoaren. Vilken körsångare har inte sjungit Tjuv och tjuv, Och jungfrun hon går i ringen eller Uti vår hage, alla i Alfvéns omisskännliga kördräkt.

1910 anställdes Hugo Alfvén som director musices vid Uppsala universitet, en tjänst som gav honom en trygg försörjning, men också en upphöjd position i svenskt musikliv. I Uppsala ledde han manskören Orphei Drängar.

Hugo Alfvén och Orphei Drängar. Foto: Alfvéngården.

Hugo Alfvén och Orphei Drängar. Foto: Alfvéngården.

Redan 1904 kom Hugo Alfvén till Leksand, den ort som så småningom blev hans egen. I Leksand kom han i kontakt med dess hembygdskör, vilket blev inledningen till bildandet av Siljanskören. Denna kör ledde Alfvén under många år. Hans många körverk är skrivna för Orphei Drängar och Siljanskören.

Hugo Alfvén och Siljansbyggdens Körförbund. Foto: Alfvéngården.

Hugo Alfvén och Siljansbyggdens Körförbund. Foto: Alfvéngården.

Efter pensioneringen 1939 bosatte sig Hugo Alfvén och hans dåvarande hustru på den gård som idag kallas Alfvéngården och som ligger i Tibble, Leksand. Idag har Alfvéngården öppet som personmuseum. Där samlas varje år en stor publik på Alfvéndagen. I år sker Alfvéndagen lördagen den 2 juli. Under 2021 var Alfvéns Roslagsvår det mest besökta verket av alla i databasen Levande musikarv.

Kompositören Hugo Alfvén gjorde sig tidigt känd och omtyckt för sina många kör- och orkesterverk samt arrangemang av populära folkvisor. De flesta känner Alfvén just så, men han var också en uppskattad akvarellmålare, dirigent och författare. Under 2022 firas Hugo Alfvéns 150-årsjubileum och ett stort antal händelser under året skapar en musikalisk helhet kring denna älskade kompositör och konstnär. Här kan du läsa mer om allt som händer under jubileumsåret.

KÖRLEDARWORKSHOP INFÖR HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG

Lördagen den 27 augusti anordnar Kungl. Musikaliska Akademien en körledarworkshop med musik av Hugo Alfvén i akademiens ledamotssal på Blasieholmstorg 8 i Stockholm. Lärare är professor Cecilia Rydinger, och en vokalensemble med stöd av en pianist finns också på plats. Under den dagen arbetar vi med de stycken av Alfvén som ska sjungas vid konserten HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG. När du sedan kommer till Berwaldhallen i november tillsammans med din kör är ni väl förberedda för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen. Anmäl dig här.

KÖRSAMARBETE I STOCKHOLMSKYRKOR

Vill er kör sjunga i högmässan i en kyrka i Stockholms stift den 20 november? Kyrkosångsförbundet är behjälpliga med att ordna kontakt mellan tillresande körer som deltar i konserten HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG i Berwaldhallen den 19 november och körer i Stockholms stift. Anmäl intresse till marita@sjungikyrkan.se senast 31 augusti. Det finns ett begränsat antal värdförsamlingar.

FEST FÖR ALFVÉN 150 ÅR

Hugo Alfvéns 150-årsjubileum firas med en festlig konsert då Radiosymfonikerna spelar tonsättarens egen tredje symfoni, hans internationellt välkända Festspel samt Lisa Streichs nyskrivna concerto grosso Jubelhemd.

Köp din biljett här.

Lär dig mer om Hugo Alfvén via Sveriges Radio

Lyssna på Sveriges Radios program Mästerverken i P2.

Här kan du lyssna på Sveriges Radio P2:s Klassiska podden om Hugo Alfvén.

Lyssna också på Sveriges Radio P2:s Dokumentär om Hugo Alfvéns Midsommarvaka – internationellt spridd och älskad.

Arne Lundmark
Planeringschef kör
arne.lundmark@sverigesradio.se

Kristina Westman
Chef programproduktion
kristina.westman@sverigesradio.se