arrow

Lucia med Nacka Musikklasser

Lys upp decembermörkret med gnistrande musik med Nacka musikklasser som bjuder in till luciakonsert fylld av stämning och sångarglädje. Berwaldhallen värms upp av stearinljus och fridfull stämning när Lucia med sitt följe skrider in med ett traditionsenligt luciatåg för hela familjen.

Konserten sänds i Sveriges Radio P2 13 dec kl 20:00.


Medverkande

 

Nacka musikklasser erbjuder bred musikundervisning för barn i mellan- och högstadieåldern. Undervisningen är inriktad på körsång med repertoar som omfattar musik från många olika länder, epoker och stilar. Dessutom ges möjlighet till solistisk undervisning och ensemblespel genom Nacka musikskola. Nacka musikklasser ger både konserter i egen regi och deltar dessutom i större, externa konserter samt i olika radio- och tv-produktioner.

Olle Persson hör sedan många år till de mest efterfrågade svenska sångsolisterna, med en sällsynt bredd inom både opera- och konsertrepertoaren. Han har framträtt på de flesta av Nordens mest betydande scener och har ofta engagerats för uruppföranden och nyare repertoar. I Sverige har han varit en regelbunden gästsolist på Folkoperan i Stockholm med över tio huvudroller såsom Don Giovanni, Jago, Figaro och Scarpia. Han medverkade även i premiäruppsättningen av Emmy Lindströms hyllade Ålevangeliet. På Kungliga Operan har han bland annat medverkat i John Adams Nixon in China och Sven-David Sandströms Staden. Han har även medverkat i en rad uppsättningar på bland annat GöteborgsOperan, Malmö Opera, NorrlandsOperan och Drottningholmsteatern.

Han medverkade vid uruppförandena av Sven-David Sandströms Matthäuspassion i Berlinfilharmonin och hans Requiem i Berwaldhallen. Han har gjort uppmärksammade framföranden av Peter Maxwell-Davies Eight Songs for a Mad King med Gävle Symfoniorkester. Tillsammans med gitarristen Mats Bergström har han bland annat turnerat med Franz Schuberts Die schöne Müllerin i Bergströms transkription för gitarr.

Olle Persson är född och uppvuxen i Norrköping, studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen. Han är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och har belönats med åtskilliga priser och utmärkelser, bland annat Birgit Nilsson-stipendiet, Erik Axel Karlfeldts stora pris och Svenska tonsättares pris.

&

Den svenska pianisten Greta Åstedt är känd från olika tv-program och med regelbundna gästspel vid olika evenemang på Kungliga slottet i Stockholm. Hon har uppträtt med bland andra orkestern Filialen och dirigenten Rei Munakata, med English Touring Opera i Royal Albert Hall i London och med violinisten Irma Vastakaite i två kammarkonserter i Wigmore Hall. Hon har haft flera samarbeten med dirigenten och tonsättaren Pelle Olofson, som skrivit verket Bagatell till henne, och som engagerade henne till en premiärinspelning av Oskar Lindbergs Mitt land tillsammans med Stockholms studentsångare.

Bland hennes senaste projekt kan nämnas inspelning av musiken till tv-spelet Sea of Solitude av tonsättaren Guy Jackson och konserter på kryssningsfartyg på resor till fem kontinenter. Hon har belönats med flera priser, bland annat som förstapristagare tre år i rad i Steinway Piano Festival. Hon har studerat för Carole Presland, Pascal Nemirovski, Erik Tawaststjerna, Lidia Spirijagina och Stefan Bojsten. Hon har en masterexamen från Royal Academy of Music i London där hon fått stöd från Freund- och G.A. Johansson-stiftelserna och studerar för närvarande för Jean-Bernard Pommier vid Alfred Cortot-konservatoriet i Paris.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 10 min