arrow

LYKKE LI MÖTER SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

De flesta av oss är bekanta med känslor som hjärtesorg, längtan och rädslan för att vara ensam, men få lyckas besjunga dem med samma ocyniska självklarhet som Lykke Li. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Hans Eks symfoniska arrangemang kommer Lykke Lis musik att ges en delvis ny skepnad.

Konserten sänds i Sveriges Radio P4 fredagen den 5 maj kl 19:06. Konserten sänds  på Berwaldhallen Play den 26 maj kl 19.00.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2022/2023
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Dirigenten och arrangören Hans Ek har gjort sig känd för sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre. Han har samarbetat med musiker och artister som Zara Larsson, Laleh Pourkarim, Jenny Wilson, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming och Michael Nyman och med ensembler som Göteborgs Symfoniker, nederländska Metropole Orkest, Copenhagen Phil och Sveriges Radios Symfoniorkester. Han fungerade som musikalisk ledare vid urpremiären av Kristina från Duvemåla och har under 10 år verkat som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Hans egna produktioner har spelats flitigt i Sverige och utomlands, däribland E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Eno Remixed, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54/Disco Inferno och Dance Music Symphony. Merparten av dessa är även kända för Berwaldhallens publik.

Hans Ek har arrangerat och dirigerat musik till filmer som Oscarsbelönade Hämnden av Susanne Bier, Kon-Tiki, samt Låt den rätte komma in och Se upp för Jönssonligan, båda av Tomas Alfredson. Med hans egen ensemble, Modern Fantazias, har Ek arbetat med musik av Kraftwerk, Brian Eno och John Cage.

Eks pianokonsert Soundscapes 1974–78 uruppfördes i februari 2020 av Västerås Sinfonietta och den finländske pianisten Iiro Rantala. I mars 2022 hade Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek premiär på Wermland Opera. I februari 2023 uruppfördes Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ på GöteborgsOperan med Ane Brun och operans danskompani och orkester.

&

Efter debuten med ep:n Little bit och albumet Youth Novels 2008 i samarbete med producenten Björn Yttling, gav Lykke Li ut hela tre fullängdsalbum under 2010-talet. 2022 kom det audiovisuella albumet EYEYE där hon tillsammans med regissören Theo Lindqvist även skapat sju kortfilmer som en del av projektet.

Lykke Li har också varit låtskrivare till andra artister, prisats med otaliga grammisar och fått P3 Guld-utmärkelse. Hennes musik har använts i ett stort antal filmer och TV-serier, både i Europa och USA. Dessutom har hon medverkat som skådespelare i bland annat Song to Song av Terrence Mallik.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 15 min, ej paus

Lyssna på programmet Söndagsintervjun i Sveriges Radio P1 med Lykke Li. Programmet sändes i maj 2022.