arrow

LYKKE LI MÖTER SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

De flesta av oss är bekanta med känslor som hjärtesorg, längtan och rädslan för att vara ensam, men få lyckas besjunga dem med samma ocyniska självklarhet som Lykke Li. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Hans Eks symfoniska arrangemang kommer Lykke Lis musik att ges en delvis ny skepnad.

Konserten sänds i Sveriges Radio P4 samt på Berwaldhallen Play fredagen den 5 maj kl 19:06.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2022/2023
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i nordiskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten med Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Michael Nyman, Metropole Orkest, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester, Copenhagen Phil, och många fler. Hans verkade under 10 år som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Under senare år har Hans Eks egna produktioner hörts flitigt både i Sverige och utomlands. Exempel på detta är E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Eno Remixed for Orchestra, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54-Disco Inferno och Dance Music Symphony.

Hans Ek anlitas regelbundet som arrangör av orkestrar i Sverige och utomlands. I februari 2020 framförde New York Philharmonic och Renée Fleming musik av Björk med arrangemang av Hans. I november 2021 presenterade Berlinerfilharmonikerna och Theo Croker musik i arrangemang av Hans Ek. Tillsammans med artisten Jenny Wilson har Hans skrivit musiken till skivan Trauma som utkom våren 2019. Under våren 2022 släpptes även en skiva med Nils Wülker och BR Münchner Rundfunkorchester med arrangemang av Hans.

I mars 2022 gav Wermland Opera världspremiär av Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek. Under juni 2022 och augusti 2022 har Hans framträtt med Eva Dahlgren och Tampere Philharmonic Orchestra samt Kungliga Hovkapellet. I augusti väntade ett nytt samarbete med Metropole Orkest. Den här gången i en konsert med Stewart Copeland i Concertgebouw, Amsterdam.

Under hösten 2022 har Hans Ek även dirigerat Kristiansands Symfoniorkester i konserter med Gregory Porter samt Malmö SymfoniOrkester med Goran Bregović.
I februari 2023 ger Göteborgsoperan världspremiär av Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ med Ane Brun, GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester.

&

Efter debuten med ep:n Little bit och albumet Youth Novels 2008 i samarbete med producenten Björn Yttling, gav Lykke Li ut hela tre fullängdsalbum under 2010-talet. 2022 kom det audiovisuella albumet EYEYE där hon tillsammans med regissören Theo Lindqvist även skapat sju kortfilmer som en del av projektet.

Lykke Li har också varit låtskrivare till andra artister, prisats med otaliga grammisar och fått P3 Guld-utmärkelse. Hennes musik har använts i ett stort antal filmer och TV-serier, både i Europa och USA. Dessutom har hon medverkat som skådespelare i bland annat Song to Song av Terrence Mallik.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 15 min, ej paus

Lyssna på programmet Söndagsintervjun i Sveriges Radio P1 med Lykke Li. Programmet sändes i maj 2022.