arrow

INSTÄLLD - KONGL. TEKNOLOGKÖRENS 90-ÅRSJUBILEUM

År 2020 fyller Kongliga Teknologkören 90 år och det vill vi fira med dunder och brak! Vi bjuder in till konsert tillsammans med symfoniorkestern KTH:s Akademiska Kapell och studentkörer från hela landet. Välkommen till en eftermiddag full av klassiska verk för både kör och orkester, såväl som fartfyllda studentikosa upptåg.

Konserten inleds, som sig bör, med en “Ouverture” skriven av Emil Råberg, en ung svensk tonsättare vars verk för kör kommit att bli mycket uppskattade av körsångare och publik. I konsertens första del får vi sedan höra Andreas Halléns “Philharmonie” och Edward Elgars “Go, song of mine”. Två fina exempel på senromatiska hyllningar till musiken. Det är ju gemenskapen i musiken som vi firar med denna jubileumskonsert. Det blir även verk av Eric Whitacre och Claude Debussy. Sedan följer en del där Teknologkören tillsammans med andra inbjudna körer sjunger svenska klassiska a cappella-verk.

Vårt samarbete med KTH:s akademiska kapell, som vi håller mycket kärt, manifesterar sig i denna konsert i framförandet av den vackraste tänkbara musiken för orkester och kör. Brahms beskriver med hjälp av Hörderlins text människans predikament och det skulle kunna slutat i andra delens molltonart men i stället ger oss Brahms ett optimistiskt slut i sin Ödessång i mjukaste C-dur. Därefter bjuds alla in att sjunga med i en sing-along-version av Hallelujakören ur Händels “Messias”.


Inställd konsert

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendation och Regeringens beslut om att begränsa offentliga evenemang till max 500 personer är konserten inställd. Läs mer på vår sida med information om coronaviruset.

Medverkande

 

Rikard Lindberg Karlsson fick sin utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han gick masterutbildningen i kördirigering och tog organistexamen. Han har undervisat i körledning och ensemblesång på Musikhögskolan Ingesund och leder numera körer i Sundbybergs församling: Vokalensemblen Sundbyberg och Motettkören. Rikard Lindberg Karlsson har lett Kongl. Teknologkören sedan 2010.

Kongl. Teknologkören (KTK) är en blandad studentkör i Tekniska Högskolans Studentkår med ca 50 medlemmar, hemmahörande på KTH i Stockholm. Repertoaren spänner över allt som gjorts för kör; från sakral musik till världsmusik och studentikosa inslag. Många körsångare har genom tiderna tagit del av den intensiva gemenskap det innebär att sjunga med kören. På 90 år har det hunnit bli flera generationer. På senare år har kören gjort många samarbeten med KTH:s förnämliga Akademiska kapell, två av dem i just Berwaldhallen. Sedan 2010 leds kören av Rikard Lindberg Karlsson.

KTHAK är en stor symfoniorkester på närmare 80 musiker. Orkestern består till största delen av lärare och studenter från KTH där även professionella stämledare bidrar med sin erfarenhet. Huvuduppgiften är att spela vid KTH:s högtidliga ceremonier såsom promoveringar i Konserthuset och diplomeringar i Stadshuset. Orkestern ger också fyra till fem offentliga konserter varje år i de stora konsertsalarna i Stockholm, ofta i samarbete med Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan. Dirigent är sedan 2019 Director Musices Mats Janhagen.

Konsertlängd: 2 tim 15 min inklusive paus Extern arrangör: Kongl. Teknologkören