arrow

Symphonic Odyssey 2020; Mohsen Namjoo Concert

Mohsen Namjoo kommer att bjuda oss på ett urval av sina favoritlåtar för fösta gången ackompanjerad av stororkester och körsång under ledning av Afshin Khaef.

When you are laughing someone is mourning; when someone is happy, you find yourself sad…

Music is a compass we can use to navigate the turbulent times we are living through – full of contradictions and conflictual emotions. Namjoo’s music guides us through a storm in this journey or odyssey, which highlights selections of his work in symphonic orchestral form, depicting different situations and moods in a musical collage.

Mohsen Namjoo är Irans mest kände företrädare för den persiska alternativmusiken och har kallats för ”Irans Bob Dylan”. Han håller sig inte till en stil eller genre, utan är känd för att våga blanda alltifrån traditionella instrument och melodier till världsmusik, från folk till rock, vilket gör hans musik mångsidig och levande. I hans nya samarbete med dirigenten Afshin Khaef framför de en unik upplevelse av Namjoos musik i ett symfoniskt format med orkester och körsång.

Konsertens genrebredd har inslag av såväl västerländsk som iransk musik från olika regioner i Iran. Kören Aftab och symfoniorkestern Filialen medverkar även i konserten.


Medverkande

 

Mohsen Namjoo, född 1976 i Khorasan, en av dem musik – och poesirika regioner nordöst om Iran, är en sångskrivare, musikforskare och Setar (traditionell persisk luta) spelare som bor för närvarande i New York City. I ett antal världsberömda pressar som NY Times, The Guardian, BBC, LA Times har Namjoo ansetts vara en visionär konstnär som talar för de unga i Iran. I sin sång (Avaz), kombinerar Namjoo klassisk persisk musik med rock och blues teknik och smälter samman dåtid med nutid. Hans unika sångstil och enkel blandning av musik från öst och väst har gjort honom till en ikonisk person i den moderna världsmusiken.Sedan hans ankomst till USA 2009 har Namjoo turnerat runt om i världen och gjorde utsålda konserter i flera prestigefyllda salar inklusive Palace of Fine Arts, San Francisco; Konservatorio Sala Verdi, Milan, Italien; Disney Hall och Mark Taper Forum, Los Angeles, Barbican Hall, London, Symphony Space NYC, Volkswagen Arena Istanbul. Han har släppt 11 album och över 20 singlar. Hans senaste album, On the String of the Tear’s Bow har släppts den 26 mars 2018.

Bild av: Ali Dokhanchi

Afshin Khaef har studerat vid Kungliga Musikhögskolan och Piteå Musikhögskola. Han har sedan 2002 samarbetat med flera grupper som pianist, kompositör och dirigent i Stockholm och andra städer i Europa. Hans visioner för experimentell komposition gör att han skriver musik i olika stilar och för olika besättningar. Hans senaste verk, oratoriet Persian Epilogue framfördes november 2017 i Stockholm.

Kören Aftab bildades våren 2007 under ledning av Afshin Khaef. Aftab, som betyder sol på persiska, är en unik kör. Den är den enda persiska kören i hela Skandinavien. Kören sjunger flerstämmig musik från olika kulturer på olika språk. Kören har idag medlemmar med en stor spridning i ålder, sysselsättning och kulturell bakgrund. Det är en stor tillgång för kören att olika delar av den iranska kulturen representeras.

//aftabartorganization.com/

Orkestern FIlialen grundades 1993. Det är Sveriges största symfoniorkestern med över 200 medlemmar. Medlemmarna är avancerade amatörmusiker, musikstudenter, musiklärare och före detta yrkesmusiker. Det gör att orkestern kan framföra verk som både kräver spelskicklighet och storlek. Orkestern Filialen framför varje år runt sex konserter. Några är egna produktioner, men vi arbetar även med andra uppdragsgivare, ofta tillsammans med kyrkokörer. Vår repertoar är därför varierad, även om tonvikten ligger på musik för stor symfoniorkester och verk skrivna från mitten av artonhundratalet och fram till våra dagar.

Konsertlängd: 2 tim inklusive paus
Extern arrangör: Matris Event & Production