arrow

Peace Symphony

Tawakkol Karman tilldelades Nobels fredspris 2011 för sitt ickevåldsarbete för kvinnors rättigheter. Om detta har Johannes Jansson skrivit Peace Symphony, ett stort och viktigt verk för kör och orkester.

Texten i Peace Symphony, ett verk som beställts av Radiosymfonikerna, är hämtad från Tawakkol Karmans tal då hon, som den yngsta personen dittills, tog emot Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnors trygghet och rättigheter. I Tending Fields skildrar Paula af Malmborg Ward den anmärkningsvärda skönhetstävlingen ”Miss Landmine” som hölls för första gången i Angola 2008 för kvinnor som skadats i krig och inte lever upp till skönhetsnormer. Judith Binghams impressionistiska Water Lilies och Einojuhani Rautavaaras Die erste Elegie, efter Rainer Maria Rilkes Duinoelegier, fullbordar konserten.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER arrow RADIOKÖREN Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios symfoniorkester är en av Europas bästa och mest mångsidiga orkestrar. Deras repertoar innefattar såväl älskade klassiska verk som ny musik av spännande samtida tonsättare och samarbeten med framstående populära artister i en ständig strävan att utvecklas och bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord i musiktidskrifter och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. Med en sällsynt känsla och lyhördhet, ödmjukhet inför musiken och tillsammans med chefsdirigenten Daniel Harding ligger orkestern i musikalisk framkant på världens stora scener.

Radiokören är ensemblen som tar ut riktningen för andra att följa. I över 90 år har de förvaltat den svenska a cappella-traditionen och det legendariska klangidealet som Eric Ericson skapade på 1900-talet och bjuder samtidigt på en framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar från tidig musik till helt nyskrivna verk. Körmedlemmarnas förmåga att växelvis sjunga solistiskt och i nästa stund smälta in i körens tätt sammanvävda klang skapar ett instrument som har kallats en av världens bästa körer. Över hela världen prisas deras inspelningar och konserter och med sin chefsdirigent Peter Dijkstra fortsätter de ständigt att utvecklas.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Ingår i följande abonnemang: