arrow

Marschkonsert

Garnisonsstadens marscher och byggnader.

Årets konsert kommer att bygga på marscher med anknytning till Stockholms garnison. Ciceron är Thomas Roth, 1:e intendent på Armémuseum som guidar oss bland marscher och byggnader.

Vi kommer att framföra kända klassiska marscher av Widner, Rydberg och Ericson. En och annan musikalisk överraskning kanske dyker upp.


Medverkande

 

Arméns musikkår är Försvarsmaktens största orkester. Musikkåren består av 53 heltidsanställda musiker jämte ledning. Kåren är en del av Livgardet och stationerad i Stockholm.

Arméns musikkårs storlek samt dess genrebredd gör att kåren kan hantera ett stort antal spelningar. Totalt genomförs över 200 framträdanden varje år.

Kårens huvuduppdrag är att förse statsceremonielet med musik. I statsceremonielet ingår vaktparader vid Stockholms slott, statsbesök, audienser och kungliga högtider för hovstaterna och regeringen. Kåren spelar även vid landets förband och genomför militära musikuppdrag, till exempel i samband med Försvarsmaktens utlandsmissioner i Kosovo och i Afghanistan.

På den internationella scenen har Arméns musikkår bland annat deltagit vid tattooer och musikfestivaler i Finland, Tyskland, Norge, Danmark, Frankrike och Schweiz. För övrigt bedriver Arméns Musikkår en välbesökt konsertverksamhet som är öppen för allmänheten. Repertoaren rymmer både konst- och populärmusik, från barock till nutid.

Musikkåren består av 53 professionella tillsvidareanställda musiker.

Andreas Hanson är Arméns Musikkårs nye Musikdirektör och en av Sveriges mest etablerade dirigenter. Han gästar kontinuerligt Kungl. Filharmoniska orkestern, Sveriges Radios symfoniorkester, Svenska Kammarorkestern och Malmö Symfoniorkester och flera av de skandinaviska orkestrarna. Hanson är en uppskattad opera- och balettdirigent med ett flertal engagemang vid Kungl. Operan, Folkoperan, Norrlandsoperan och Det Kongl. Theater i Köpenhamn. Hans intresse för nutida musik har resulterat i ett 70-tal uruppföranden av nyskriven musik. 1997-2008 var Hanson adjunkt vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och undervisade i orkesterdirigering och orkesterspel.
Andreas Hanson är sedan en lång tid en förgrundsgestalt i blåsmusikkretsar. 1998-2010 var han musikdirektör vid Marinens Musikkår och är sedan 2014 musikdirektör vid Forsvarets Stabsmusikkorps i Oslo.

Andreas Hanson har gästdirigerat orkestrar, ensembler och körer i Finland, Baltikum, Ryssland, Tyskland och Storbritannien där han debuterade vid BBC Proms 2000.

Konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Extern arrangör: Arméns Musikkår