arrow

Orkesterskolan El Sistema Stockholm

Sveriges Radios Symfoniorkester samarbetar med Kulturskolan – Orkesterskolan El Sistema Stockholm.

Det är viktigt för Berwaldhallen att bidra till att ge så många som möjligt chansen att upptäcka den symfoniska musiken.

El Sistema Fotograf: Carl Thorborg

Barn som får uppleva den västerländska konstmusiken får en naturlig inträdesbiljett till en del av vår levande kulturhistoria. Att spela i orkester ger, förutom vänner, delad spelglädje och många fina upplevelser, också en förståelse för hur den symfoniska musiken är uppbyggd och hur man samarbetar i en orkester. Genom att samspela i musik utvecklar man lyhördheten för andra och en kapacitet att anpassa sig till den gemensamma plattformen. I musiken kommunicerar man på ett språk som är oberoende av barriärer som annars kan skilja oss mänskor åt – så som ålder, åsikter eller det talade språket.

Orkesterskolan El Sistema Stockholms lärare gör ett stort jobb med att undervisa sina elever i orkesterspel varje vecka. Radiosymfonikerna bidrar med förståelse för vad det innebär att ha musiken som yrke och framförallt delar de med sig av sin glädje över att spela i orkester. På så sätt blir Berwaldhallens musiker viktiga förebilder för Orkesterskolans unga musiker.

Orkesterskolan och Berwaldhallen utvecklar sitt samarbete i takt med att Orkesterskolans elever avancerar. Musiker från SRSO och Orkesterskolan spelar tillsammans på repetitioner och konserter och Radiosymfonikerna ger masterclasses till Orkesterskolans elever. Mötena sker i Kulturskolans lokaler på Kungsholmen, i Bredäng och Farsta samt på Berwaldhallen, där Orkesterskolans elever också får fribiljetter till konserter. På masterclasserna finns det plats för fördjupning, att diskutera vad det innebär att ha musiken som yrke och för SRSOs musiker att ge speltips till de elever som vill satsa lite extra.

Gemensamma konserter under säsongen 2023/2024

  • 9 mars 2024: Stockholms Ungdomssymfoniorkester SUSO på Berwaldhallen.
  • 27 mars 2024, kl 18:15: Kammarmusik på Stadsteatern Skärholmen. Orkesterskolans blåsmusiker och medlemmar ur SRSO.
  • Kammarmusikkonsert. Orkesterskolans stråkmusiker och medlemmar ur SRSO. Plats och datum meddelas senare.
  • 2 juni 2024, kl 15.00: Orkesterskolans traditionella läsårsavslutning på Berwaldhallen. Musik med El Sistema Stockholm, SUSO och medlemmar ur SRSO.

Vill du veta mer om och komma i kontakt med Orkesterskolan

Oavsett om du vill bli proffs eller bara vill ha kul med musik är det fantastiskt att spela i orkester! Vill du veta mer om eller komma i kontakt med Orkesterskolan El Sistema Stockholm, kan du läsa mer här, följ oss på instagram eller skicka ett mejl till elsistema@edu.stockholm.se