arrow

SÄSONGEN 2020-2021

VÄLKOMMEN TILL EN NY SÄSONG I BERWALDHALLEN – MED DANS, FILM OCH STORA MUSIKUPPLEVELSER

charlie_chaplin_the_kid_liggandeNu kan vi stolt presentera nästa konsertsäsong i Berwaldhallen med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. När den 41:a konsertsäsongen 2020-2021 inleds efter sommaren är det 1920-talet som står i fokus, med tillbakablickar till ”de galna åren” för etthundra år sedan. Det vilda nöjeslivet och nydanande modet, men också den ökande demokratiseringen och kvinnors rösträtt, har gjort 1920-talet till ett av de mest omtalade årtiondena i historien.

Många av konserterna i den nya säsongen kretsar kring de konstarter som utvecklades under det glada 20-talet: filmen, med tjugotalets begynnande stumfilmsstjärna Charlie Chaplin i spetsen, och dansen, med till exempel 100-årsminnet av Rolf de Marés banbrytande ensemble Svenska Baletten i Paris. I stora delar av Europa grodde också rötterna till det mörker som 30- och 40-talen skulle innebära. Daniel Nelsons nyskrivna verk ”Diktatorn” samt kortoperan ”Kejsaren av Atlantis”, komponerad i nazisternas koncentrationsläger, får representera de oroväckande nationalistiska tecken som kom redan under 1920-talet.

EN BRED MUSIKLASK PALETT MED ÖVER 100 OLIKA VERK

Säsongen 2020-2021 bjuder som vanligt på en bred musikalisk palett av klassiska mästerverk som varvas med nyskriven musik. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören kommer att framföra en bra bit över 100 olika verk: från korta vårsånger, operaarior och filmmusik till stora kör- och orkesterverk som hela Edvard Griegs skådespelsmusik till Peer Gynt, Anton Bruckners fjärde och sjunde symfonier samt Ludwig van Beethovens opera Fidelio.

Av alla dessa verk är 20 stycken skrivna efter millennieskiftet varav 13 stycken under de senaste fem åren. Åtminstone tre av verken håller fortfarande på att skrivas, och dessa kommer alla att få sina uruppföranden i Berwaldhallen.

Ett stort antal dirigenter från olika länder gästar också orkestern för första gången under säsongen, liksom en rad världsartister på den klassiska musikscenen.

webbkort-janine-jansen1-foto-harlad-hoffmann-decca-liggandeVärldsviolinisten Janine Jansen kommer att ge tre konserter i slutet av säsongen, både med Sveriges Radios Symfoniorkester och med Radiokören.

Den unga och redan mycket framgångsrika violinisten Johan Dalene är säsongens ”Klassiska artisten i P2. Det är en ny roll som är ett samarbete mellan Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen. Johan kommer johan-dalene_liggandeatt uppträda med både Radiosymfonikerna och Radiokören, bland annat under ledning av den 75 år äldre dirigentnestorn Herbert Blomstedt.

Sveriges Radios Symfoniorkester fortsätter även under kommande säsong att göra genreöverskridande konserter och projekt – som en konsert med musiken från TV-serien ”Vår tid är nu” under hösten 2020 och en konsert med klubbmusik våren 2021 – båda under ledning av Hans Ek. Flera barnproduktioner kommer också tillbaka, inte minst de omåttligt populära föreställningarna med Niklas & Radioapan.


ÖSTERSJÖFESTIVALEN – STARTSKOTTET PÅ SÄSONGEN

Östersjöfestivalen i augusti bjuder på flera musikaliska höjdpunkter: Sverigepremiärer för nya verk av Karin Rehnqvist och Sven-David Sandström, Peter Mattei i ett Mozartprogram under ledning av förste gästdirigent Klaus Mäkelä, ett nytt Wagner-gästspel av Finska nationaloperan under ledning av
Esa-Pekka Salonen och Svenska Kammarorkestern med Martin Fröst i ett dansant program, för att nämna några.

Liksom förra året kombinerar Östersjöfestivalen musiken med samtal. Från kulturarenor runtom Östersjön direktsänds samtal om musik och en hållbar utveckling för publiken i Berwaldhallen. Konserterna skickas sedan tillbaka till samtalspubliken.


RADIOKÖREN OCH KASPARS PUTNIŅŠ

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radiokören har en spännande säsong framför sig med sin nye chefsdirigent, flerfaldigt prisbelönade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš. De rivstartar på sin första konsert tillsammans med bland annat Ligetis Lux Aeterna som blev filmmusiken till Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Senare under hösten dirigerar Putniņš Händels medryckande Dixit Dominus och Bachs älskade Magnificat.

– Jag kan fortfarande inte tro det, jag tvekade inte när jag fick frågan! Det här är ett drömjobb för en dirigent. Radiokören har en unik kombination av teknik och känsla. Deras förmåga att förmedla detaljer i musiken och hur de inspireras och engageras av varandra gör musicerandet med dem till en unik, underbar upplevelse, säger Kaspars Putniņš.

Alla konserter i Berwaldhallen sänds direkt, eller i efterhand, i Sveriges Radio P2. Dessutom streamas ett tiotal konserter under säsongen, samt hela Östersjöfestivalen, med bild på Berwaldhallen Play.

SÄSONGSÖVERSIKT – ALLA KONSERTER

Under säsongen 2020–2021 är mer än 60 konserter planerade med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och en mängd gästartister. Här hittar du alla konserter.

SÄKRA DIN KONSERTSERIE – REDAN NU!

Lösbiljetterna släpps som vanligt i augusti, men redan nu kan du köpa ett abonnemang på någon av våra olika konsertserier. Vi ger dig stora musikupplevelser med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester med såväl deras chefsdirigenter som gästande dirigenter och solister i världsklass till ett rabatterat pris. Allt från samma sköna stol i salongen! Läs mer här

Östersjöfestivalen i Berwaldhallen är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter i världsklass från Östersjöregionens absoluta toppskikt. I samarbete med bibliotek och andra kulturarenor runt Östersjön produceras samtal mellan högprofilerade personer inom musik, politik och miljöarbete modererade av journalister från Sveriges Radio. Samtalen kretsar kring musik och hållbarhet och fungerar som ett tematiskt pre-concert-talk som livesänds på storbildsduk i Berwaldhallen före konserten. Se hela festivalutbudet här och köp biljett.