arrow

Poetic (R) Evolution

Symfoni möter Spoken Word

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen och Unga Klara presenterar stolt Poetic (R) Evolution, en aktuell föreställning där spoken word, hiphop, RnB  och klassisk musik flätas samman i ett oväntat och känslofyllt program. Vad händer när unga poeter som lever och verkar i dag möter musikhistoriens stora kompositörer?

Jonas Nydesjö, foto Andreas Karlsson, samt Nachla Libre, foto Kajsa Göransson

Föreställningen Poetic (R) Evolution ingår i Berwaldhallens konsertsäsong 2021-2022 och är ett nytt samarbete mellan Berwaldhallen och Unga Klara som riktar sig till högstadie- och gymnasieelever. Det blir både skolföreställningar och publika föreställningar i Berwaldhallen 27-30 oktober 2021. Mer om biljetter längst ned på sidan.

Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av dirigent Jonas Nydesjö, intar Berwaldhallens scen tillsammans med skådespelarna Klas Lagerlund, Parwin Hoseinia, spoken word-poeterna Sara Nazari, Robin Nazari, sångerskan Mona Masrour med flera.

Det är Nachla Libre, poet, visuell konstnär och författare, som står för regin av förställningen Poetic (R) Evolution. Hon är en av initiativtagarna till plattformen Revolution Poetry (2009-2019) – en rörelse som via en spoken word-tradition varit pionjär i att ta historierna från förorten till teaterscenen.

– Jag har sedan mitt arbete med Revolution Poetry drömt om att skapa en föreställning med en symfoniorkester! När Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare från Unga Klara kontaktade mig och frågade om jag ville ta del av detta, sa jag JA med stora bokstäver. Det var som att jag fick ta ner en dröm som jag lagt på hyllan, damma av den och börja skapa, berättar Nachla Libre.

Jonas Nydesjö väljer ut och arrangerar musiken i föreställningen, och arbetar tillsammans med Nachla för att med musikens kraft förstärka effekten av poesin och dramaturgin. Jonas är förutom dirigent också kompositör och har skrivit musik för en rad symfoniorkestrar, solister och artister i Sverige. Jonas arrangerar musikaler, teater- och dansföreställningar, konserter och inspelningar.

– Jag hoppas att den som lyssnar på en orkester för första gången tycker att det är spännande och kanske vill lyssna igen. Och att den som hört en orkester förut kanske får höra musik den inte hört, eller gillar hur den talade texten och musiken flätas ihop. Eller så kommer man till Berwaldhallen som ett symfoniorkesterfan och går därifrån som en nyfrälst Spoken Word-entusiast! Men framför allt hoppas jag att man har fått vara med om något omvälvande och blivit berörd på något sätt. Då har vi prickat rätt! Säger Jonas Nydesjö, dirigent

– I Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen är barnkonserterna en viktig del av verksamheten. Vi vill bidra till att den levande musiken är närvarande även i tonåringarnas liv. Tillsammans med Unga Klara kan vi presentera en konsert på ett genuint och inspirerande sätt. Därför känns samarbetet klockrent, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen.

– Det är en fantastisk möjlighet för Unga Klara att få skapa en föreställning tillsammans med Berwaldhallen! Radiosymfonikerna är en orkester i världsklass, tillhörande ett orkesterhus och public service-bolag som gång på gång visar prov på sin nyfikenhet att utforska konsten, musiken och det offentliga samtalet. Vi ser fram emot fusionen då våra respektive konstnärskap möts; när det klassiskt orkestrala möter den nyskapande teaterkonsten med barnperspektiv och poesi, säger Stefan Hansen, vd Unga Klara

Medverkande:
Sveriges Radios Symfoniorkester
Jonas Nydesjö, dirigent
Klas Lagerlund, skådespelare
Parwin Hoseinia, skådespelare
Yarien Rodriguez, skådespelare
Mona Masrour, sångerska
Robin Nazari, poet, rappare
Sara Nazari, spoken-word poet
Nachla Libre, regissör

Ungefärlig längd: 1 timma utan paus

Biljettbokning

Skolföreställningar

Föreställningsdatum reserverade för skolor (högstadie- och gymnasieelever)

  • Onsdag 27 okt 2021 kl 10:00 & 13:00
  • Torsdag 28 okt 2021 kl 10:00 & 13:00
  • Fredag 29 okt 2021 kl 10:00 & 13:00

Vill du boka en skolföreställning kan du göra det via biljettkontoret.berwaldhallen@sverigesradio.se

Pris: 50 kr/elev, två lärare per klass går gratis.

Publik föreställning

Den  offentliga föreställningen ges lördagen den 30 oktober 2021 kl 15:00. Köp din biljett här