arrow

Nya bekantskaper gav starka musikupplevelser

Publicerad den 29 september 2018 15:27

Både Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester har, var för sig och med lysande resultat, arbetat med dirgenter de nyss lärt känna: Sofi Jeannin respektive Klaus Mäkelä. I Södertälje har El Sistema haft nätverksträff.

Att man kan bli så glad av att höra unga musikanter spela halvnotsskalor! Måhända är jag ovanligt lättroad, men om man under en eftermiddag diskuterat vikten av jämlik tillgång till musikundervisning och högt ställda förväntningar på det musikaliska resultatet, är det en sann fröjd att få lyssna till resultatet.

Det hände i torsdags under Stiftelsen El Sistemas nätverksträff för verksamhetsledare och pedagoger vid vårt lands 40 El Sistema-skolor. Inte riktigt alla skolor var representerade, men tillräckligt många för att energinivån skulle vara på topp.

Nätverksträffen hölls under två dagar i Hovsjö i Södertälje med den lokala El Sistema-verksamheten som värd. El Sistema Södertälje startade 2012 och hör till de skolor som ligger i framkant när det gäller det musikaliska resultatet. Undervisningen bedrivs inom kulturskolans ram och partner från det professionella musiklivet är Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Anledningen till att jag besökte nätverksträffen var ett möte med styrelsen för Stiftelsen El Sistema, där jag är vice ordförande. Som avslutning på styrelsemötet lyssnade vi på en repetition med Hovsjö kammarorkester; ett fyrtiotal barn och ungdomar som under ledning av skickliga pedagoger spelade lyhört, hängivet och med god intonation och fyllig klang.

Det gjorde mig glad i hjärtat. Främst för elevernas skull – tillfredsställelsen över att spela tillsammans lyste i deras ögon – men också för El Sistemas skull. För att exemplet visar att det går det att uppnå högt ställda musikaliska mål också med El Sistema-metoden.

Hemma i Berwaldhallen repeterade Sveriges Radios Symfoniorkester. Radiokörens repetition hölls som vanligt i Studio 2 i Radiohuset. Våra ensembler har denna vecka arbetat med två spännande dirigenter som vi nyss lärt känna: Klaus Mäkelä och Sofi Jeannin.

Svensk-franska Sofi Jeannin är främst verksam i Frankrike och England. Hon har till nyligen varit chefsdirigent för franska radions kör och leder nu BBC Singers i London, även det en radiokör. Hon är också verksam som orkesterdirigent och pedagog och har för sin musikaliska gärning tilldelats fina utmärkelser.

Finske Klaus Mäkelä är ett riktigt hett namn i den internationella orkestervärlden. Han är konstnärlig ledare både för Tapiola Sinfonietta och Åbo musikfestspel. Med veckans produktion presenterade vi honom som förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Titeln innebär ett övergripande ansvar för orkesterns utveckling jämte chefsdirigent Daniel Harding, vilket betyder att vi får ha honom hos oss i Berwaldhallen tre-fyra veckor per år.

Dirigentmötena har lett till två riktigt starka musikupplevelser. Igår Radiosymfonikerna, Klaus Mäkelä och cellosolisten Truls Mørk i ett program som klämde åt om hjärtat.

Idag var turen kommen till Radiokören och Sofi Jeannin som briljerade i ett hyllningsprogram till 100-åriga Föreningen Svenska Tonsättare.

I båda fallen svarade publiken med stående ovationer. Jag instämmer till fullo. Tack för två enormt fina konserter!

Helena Wessman, den 29 september 2018

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se