arrow

Intensiv start och ännu en turné

Publicerad den 14 september 2018 11:06

Säsongens första veckor har varit intensiva för våra sångare och musiker - och därmed också för medarbetarna inom administration och teknik. Och nu är vi åter på resande fot.

Så är vi på resande fot igen. Sveriges Radios Symfoniorkester ska framträda på Anima Mundi-festivalen i Pisa den 15 september. Konserten leds av chefsdirigent Daniel Harding, som i somras utsågs till konstnärlig ledare för festivalen. På programmet står Symfoni nr 5 av Anton Bruckner.

Säsongsstarten har varit intensiv för våra sångare och musiker – och därmed för hela organisationen. Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester gav tre konserter vardera under Östersjöfestivalen. Orkestern hann också med ett gästspel på Edinburghs internationella festspel.

Förra veckan, efter bara en dags vila för musikerna, gick den ”vanliga” säsongen igång med repetitioner, konserter och skivinspelning ihop med Daniel Harding och violinisten Veronika Eberle. Därefter ännu en korthelg med en dag för att ställa om till denna veckas produktion ihop med dirigenten Ben Gernon. Konserter gavs onsdag och torsdag med Henrik Blixt, stämledare i fagottstämman, som solist. Nu är det fredag och vi har just anträtt resan till Pisa.

Radiokören fick fler dagar mellan Östersjöfestivalen och ordinarie säsong, men har därefter repeterat intensivt inför morgondagens konsert i Engelbrektskyrkan under ledning av tidigare chefsdirigenten Tönu Kaljuste.

För administration och teknik har det varit fullt upp hela tiden. Konserter och turnéförberedelser, säljkampanjer och planering för produktioner senare i höst löper parallellt med administrativa uppgifter och planläggning flera år framåt. Säsongen 2019/2020 börjar ta form.

I ledningsgruppen tänker vi ända fram till 2028. En strategisk plan växer till under kreativa diskussioner där vi i vår iver ofta faller varandra i talet. God språkträning får vi också, då alla möten hålls på engelska. Vår nye planeringschef Christian Thompson har av naturliga skäl ännu inte tillskansat sig svenska språket.

Strategiplanen förankras under arbetets gång både inom Berwaldhallens organisation och hos musikområdets respektive hela Sveriges Radios ledning. Vi har haft workshops först med administrationen och sedan med hela organisationen och jag har presenterat våra tankar så här långt både för min chef och för Sveriges Radios direktion. Det är viktigt att fånga upp allas synpunkter om planen ska bli bra.

Strategiprocessen är än så länge ganska yvig, vilket jag tycker att den ska vara. Fria associationer och nytänkande är goda kamrater, så att samtalen ibland hamnar på sidospår är enbart av godo. Så småningom måste vi ändå strama upp oss. Ett dokument av det här slaget bör vara kortfattat.

I slutet av augusti skrev att professionella Göteborg Wind Orchestra, GWO, åter är ifrågasatt. Göteborgs stad har aviserat kraftigt minskade anslag och att GWO hädanefter ska anses vara en fri grupp, inte en musikinstitution. Förverkligas detta mister vårt land en av blott fem professionella blåsorkestrar, vilket skulle slå hårt mot musikutbudet och återväxten bland svenska blåsmusiker.

Protesterna har varit omfattande med uttalanden från många delar av musiklivet och för närvarande vilar frågan. Vid kulturnämndens sammanträde den 28 augusti bordlades ärendet.

En fortsatt stolt blåsmusiktradition i Sverige är inte längre självklar. De professionella orkestrarna är få och amatörorkestrar läggs ned i snabb takt. Breddningen av kulturskolans uppdrag (vilket jag tycker är bra) har dessvärre fått till följd att allt färre söker sig till de traditionella orkesterinstrumenten.

Vi har inom musiklivet länge diskuterat hur den negativa trenden kan vändas och nu finns ett nätverk som planerar konkreta åtgärder. I nätverket ingår Kungliga Musikaliska akademien, Sveriges professionella blåsorkestrar och storband samt Försvarsmaktens musikkårer. Bland de aktiviteter som planeras finns Blåsmusikens dag den 18 maj 2019, med syfte att manifestera blåsmusikens betydelse. Alla slags blåsensembler är välkomna att medverka.

Helena Wessman, den 14 september 2018

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se