arrow

Välfyllda kortveckor

Publicerad den 7 maj 2018 10:41

Svensk Scenkonsts branschdagar, öppet hus och Radiokörens vårkonsert fyllde den korta Valborgsveckan. Innevarande vecka, som är lika kort, utmynnar i en abonnentkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.

De korta veckorna i maj är belöningen för att vi tar oss igenom oxveckorna efter nyår. Ljuset återvänder, naturen fylls av liv och emellanåt är det riktigt varmt. Vi får extra fritid – till priset att verksamheten komprimeras. Det är fortfarande mycket att hinna med innan säsongen tar slut.

Förra veckan kortades av Valborg och första maj. På torsdag infaller Kristi himmelfärds dag med påföljande klämfredag. Inte många arbetsdagar sammantaget, trots att vi var igång hela lördagen.

I lördags den 5 maj höll vi öppet hus i Berwaldhallen. Sveriges Radios Symfoniorkester gav hela fyra konserter ihop med unga musiker och tonsättare. Dirigenter var Christoffer Holgersson och David Björkman. I foajéerna fanns möjlighet till instrumentprovning och pyssel med Radioapan samt vårt omåttligt populära självspelande piano.

När jag anlände en halvtimme innan portarna slogs upp var planen framför Berwaldhallen redan fylld av småfolk och deras ledsagare. Jag skriver inte föräldrar, eftersom det verkar vara minst lika vanligt att far- och morföräldrar kommer med de små. Många är de i vilket fall. Berwaldhallen var fylld av ivrigt liv hela dagen.

Vi genomför våra öppna hus i samarbete med Stockholms kulturskola och kan på så vis ge dess elever möjlighet att spela tillsammans med våra musiker. Sveriges Radios Symfoniorkester mötte i lördags El Sistema Stockholm, Stockholms Ungdomssinfonietta och Västerorts Ungdomssymfoniker.

Nytt för i år var ett kompositionsprojekt ihop med kulturskolan i Lund och Föreningen Svenska Tonsättare. Fem elever hade skrivit varsitt stycke för Radiosymfonikerna. Verken framfördes vid det öppna husets fjärde och sista konsert.

Vid det laget hade jag förflyttat mig till Engelbrektskyrkan och Radiokörens vårkonsert. Dirigent var lettiske Kaspars Putnins. Också där ringlade köerna långa. En stor publik fyllde kyrkan med förväntan.

Ingen behövde gå besviken därifrån. Radiokören sjöng lika himmelskt vackert som alltid. Jag rekommenderar varmt alla som inte hört Radiokören a cappella att besöka någon av höstens konserter.

Idag måndag repeterar Radiosymfonikerna med Simon Crawford Phillips som ska leda onsdagens specialkonsert för våra abonnenter. Med den vill vi tacka och uppmuntra alla de som köper abonnemang till våra konsertserier. Abonnenterna är stommen i vår publik och bidrar, jämte alla andra åhörare, till att ge konserterna och radiosändningarna i P2 den speciella nerv som präglar vår verksamhet.

Nerv av ett annat slag genomsyrade Svensk Scenkonsts branschdagar. Förra veckan samlades företrädare för scenkonstinstitutioner i hela landet i Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Den första dagen hölls stämma med Svensk Scenkonsts medlemmar. Dagen därpå anslöt andra intressenter för kunskapsinhämtning och erfarenhetsutbyte. Angelägenhetsgraden var hög och samtalen intensiva.

En annan stor begivenhet förra veckan var Wienerfilharmonikernas gästspel i Stockholms Konserthus. Radiosymfonikernas chefsdirigent Daniel Harding hade tagit över den turné i vilken stockholmskonserten ingick efter sjukskrivne Zubin Metha och många kollegor från Berwaldhallen kom för att lyssna. Stolt vinkade vi också till Roland Kress, violinist i Sveriges Radios Symfoniorkester, som under turnén musicerade i Wienerfilharmonikernas andrafiolstämma.

Helena Wessman, den 7 maj 2018

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se