arrow

Julkonserter och sedan lite ledigt

Publicerad den 18 december 2017 09:36

Måndag morgon, den 18 december. Tredje Advent är insjungen och tomtenissarna tasslar i vrårna. Om en stund inleder vi årets sista produktionsvecka med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Fyra julkonserter ska det bli. Medverkande tillsammans med våra ensembler är Adolf Fredriks Musikklasser och julvärdarna Pia Johansson och Mikael Tornving. Norska Catherine Winnes dirigerar. Den som inte kan komma till Berwaldhallen kan slå på SVT2 kl 20.00 Julafton.

Förra veckans produktion med Sveriges Radios Symfoniorkester resulterade i två ljuvligt luftiga framföranden av Ludwig van Beethovens Symfoni nr 6, ”Pastoralsymfonin”. Före paus spelade Håkan Hardenberger trumpetkonserten ”Håkan” av Mark-Anthony Turnage. Hardenberger, som har kallats ”galaxens främste trumpetare” gjorde ingen besviken.

Det hela leddes av Daniel Harding, som nu är inne på sitt elfte år som chefsdirigent för Radiosymfonikerna. Någon avmattning i den ömsesidiga uppskattningen kan inte märkas. Musikerna saknar Harding när han inte är här och själv säger han att det är just så här han vill kunna arbeta med en orkester.

Också i samarbetet mellan Radiokören och dess chefsdirigent Peter Dijkstra finns varm hängivenhet, men till skillnad från med Daniel Harding är vi i situationen att vi letar efter en ersättare. Peter Dijkstra, som även han har haft sin position i tio år, har valt att avsluta sitt uppdrag till sommaren för att få utrymme att gästspela hos andra körer. Vi kommer att sakna honom mycket.

Detsamma gäller Radiokörens programchef Arne Lundmark, som nu jobbar sin sista vecka hos oss. Från nyår ska han ägna sig helt åt sin frilansverksamhet som solist och röstcoach. Att vi har haft några månader på oss att ta in hans beslut hindrar inte att bedrövelsen är stor. Arne Lundmark är en synnerligen uppskattad chef och kollega. Tack för ett fantastiskt arbete, Arne!

Med anledning av att Arne slutar ändrar vi i Berwaldhallens organisation och rekryterar en kormästare för Radiokören samt en planeringschef med ansvar för båda ensemblerna och Östersjöfestivalen. Även om det inte är akut förestående närmar sig två andra nyckelpersoner pension — min företrädare Michael Tydén som idag är chef för Östersjöfestivalen samt Hanns Rodell, som är program- och planeringschef för Radiosymfonikerna — och det gäller att bädda för en bra övergång.

Arne Lundmark, Michael Tydén och Hanns Rodell besitter ovärderlig kompetens och erfarenhet och är inte lätta att ersätta. Lyckligtvis finns de två sistnämnda kvar ännu ett tag. Så även Gerd Björnung, programchef för våra evenemang, som fortsätter med ungefär samma ansvar som idag fast med ny titel. För kontinuitet och utveckling borgar också de andra funktionerna runt ensemblerna. Kompetens och engagemang präglar hela verksamheten.

År 2017 är snart slut och vi kan glädjas åt ett fruktbart verksamhetsår. Biträdande konserthuschef Svein Arne Östevik konstaterar i en sammanställning att Berwaldhallens verksamhet årligen omfattar 22 orkesterproduktioner, 20 körproduktioner, 25 evenemangsproduktioner och en festival. Externa arrangörer hyr Berwaldhallen för 35-40 konserter per år och turnéverksamheten omfattar 10-20 dagar för vardera ensemblen. Till det kommer TV- och skivinspelningar.

Vi framför årligen 400-500 verk och lockar 100.000-150.000 besökare till Berwaldhallen. De svenska radiosändningarna hörs av i snitt 100.000 personer. Ett 30-tal konserter sänds också inom Europeiska Radiounionen. Vi har i skrivande stund 22.000 följare på sociala medier.

Juletider är stipendietider. Förra torsdagen uppmärksammade Radiokörens och Radiosymfonikernas Vänförening tre musiker och en sångare som utmärkt sig genom sitt musicerande och goda kamratskap; orkesterns Ingegerd Kirkegaard, viola, Mats Wallin, klarinett och Jana Boutani, cello samt Radiokörens Lars Johansson Brissman, bas.

Som mina läsare kanske har noterat är jag passionerat förtjust i mitt jobb och gläds varje dag åt vår verksamhet och de människor som gör den möjlig. Ändå måste jag medge att det ska bli skönt med lite ledigt. De flesta inom Berwaldhallens organisation kan se fram emot en arbetsfri vecka mellan jul och nyår, men det gäller inte alla. Min uppskattning till er som jobbar på.

Varmt tack, alla medarbetare för ett fantastiskt 2017! Tack alla kollegor inom Sveriges Radio och våra samarbetspartners i Sverige och utlandet! Och tack, tack kära publik som lyssnar till Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester på konserter och i radioutsändningar.

Bloggen gör nu uppehåll till i mitten av januari.

God Jul och Gott Nytt År!

Helena Wessman, den 18 december 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se