arrow

Succé för Radiokören i New York

Publicerad den 19 november 2017 07:54

Stående ovationer och omedelbar återinbjudan för Radiokören i New York. Exalterad publik i Berwaldhallen när Sveriges Radios Symfoniorkester framförde E.S.T. Symphony med Hans Ek. Det finns alltid skäl att vara stolt över Sveriges Radios ensembler.

Radiokörens senaste turné avslutades i torsdags i och med vår ankomst till Arlanda efter den långa resan från Newark-flygplatsen utanför New York. Våra medmusikanter i Svenska Kammarorkestern anlände några dagar tidigare.

Vi reste denna gång med två produktioner – Missa Solemnis av Ludwig van Beethoven för kör, orkester och fyra solister samt ett program för kör a cappella – och gav totalt tre konserter i Köpenhamn och New York. Mottagandet var överväldigande positivt vid samtliga.

Missa Solemnis tolkades av Svenska Kammarorkesterns chefsdirigent Thomas Dausgaard, som lett Örebro-orkestern sedan 1997. Han har nyligen utnämnts till chefsdirigent för Seattle Symphony Orchestra från 2019 och passade på att fira det med en mottagning i hemstaden Köpenhamn.

Som solister medverkade Malin Christensson, sopran, Kristina Hammarström, alt, Michael Weinius, tenor och Josef Wagner, bas.

Missa Solemnis framfördes vid tre tillfällen. Hemma i Berwaldhallen, i Danmarks radios konserthus DR Byen i Köpenhamn samt i David Geffen Hall på Lincoln Center i New York. New York-publiken är känd för att vara kritisk, men brast ut i stort och stående jubel. Konserten har därefter lovordats i två recensioner.

Radiokörens a cappella-konsert hölls i St Mary the Virgins’ Church när Times Square två dagar senare. Också den inom ramen för Lincoln Centers prestigefyllda White Light Festival. Chefsdirigent Peter Dijkstra ledde programmet som rymde musik av Maija Einfelde, Sven-David Sandström, Anders Hillborg och Alfred Schnittke.

Även den konserten var i stort sett utsåld och publiken lyssnade under djup koncentration. I en recension kan vi läsa att ”när de 32 rösterna i Radiokören avslutade Anders Hillborgs Mouyayoum igår kväll, vände jag mig till en vän och viskade ’Det måste vara ett trick. Ingen kan sjunga på det viset.’”.

Planeringschefen för Lincoln Center var överväldigad även hon och gav Radiokören en återinbjudan på stående fot.

Beskrivet så här kan det synas vara en lätt sak att resa till New York och göra succé. Men så är det förstås inte. Den långa resan kräver sitt. Till det kommer tidsomställning och svårighet att sova samt förstås utmaningen i att framträda i nya lokaler inför publik med mycket högt ställda förväntningar.

Även om det finns tid att se sig om innebär turnéer hårt arbete med egen övning, repetitioner och konserter. Och alla transporter, förstås. Våra internationella framgångar vilar helt på ensemblernas höga kompetens och osvikliga professionalitet. Tack för det!

Tack också till turnéledningen och övriga administratörer som fick allt praktiskt att fungera. Professionaliteten är stor också hos dessa mina kollegor.

På hemmaplan har Sveriges Radios Symfoniorkester i veckan gjort succé med E.S.T. Symphony.

E.S.T. Symphony är dirigenten och arrangören Hans Eks transkription av jazzgruppen Esbjörn Svensson Trios musik för symfoniorkester. Den svenska trion var verksam 1993-2008 och hade stora internationella framgångar, vilka brutalt avbröts då pianisten Esbjörn Svensson omkom i en dykolycka.

De kvarvarande medlemmarna Dan Berglund, bas, och Magnus Öström, trummor, har fortsatt musicera tillsammans i olika konstellationer och fanns med då Sveriges Radios Symfoniorkester i veckan tog sig an trions musik. Solister var också saxofonisten Marius Neset, trumpetaren Magnus Boo, pianisten Helge Lien och Johan Lindström, pedal steel.

Jag hade själv inte möjlighet att höra programmet, men har fått uppskattande tillrop från publik och kollegor som var där. ”Helt galet bra”, lyder ett utlåtande.

Helena Wessman, den 19 november 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se