arrow

Publikens upplevelse är vårt arbetes mening

Publicerad den 10 juni 2017 21:10

Nedräkningen har börjat. Mycket är säsongens sista. Sista samverkansmötet, sista programrådet, sista ledningsgruppen och nu sista bloggen. Snart semester.

Säsongens sista konsert genomförde vi igår. Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester framförde Helena Munktells komiska opera ”I Firenze” under ledning av Tobias Ringborg. I huvudrollerna hörde vi Susanna Andersson och Joel Annmo, sopran respektive tenor. Övriga roller uppbars av Fredrik Zetterström och Marcus Jupither, båda baryton samt tenorerna Niklas Björling Rygert och Torbjörn Lillieqvist.

Senast I Firenze framfördes var för 125 år sedan och nyfikenheten var stor. Berwaldhallen var nästan helt fylld och till konsertintroduktionen kom över 200 personer. Där berättade forskaren och journalisten Christina Tobeck om verk och tonsättare och deltog sedan i ett samtal med tonsättarna Maria Lithell Flyg och Paul af Malmborg Ward. Moderator var Magnus Lindman, som har bearbetat librettot och väglett sångarna i den talade dialogen. För den källkritiska notutgåvan svarar professor Anders Wiklund.

Nu sitter jag på tåget tillbaka till Västerås efter att ha försökt delta i sommaravslutningen för El Sistema Stockholm i Bredäng. Ett 20-tal musiker ur Radiosymfonikerna har idag arbetat med eleverna och deras pedagoger och min avsikt var att lyssna på det avslutande framträdandet. Pinsamt nog tog jag fel på tiden och kom alldeles för sent. Jag ber alla medverkande om ursäkt!

El Sistema Stockholm går från hösten in i en i ny fas då verksamheten omdanas till en renodlad orkesterskola. Tidigare har man också haft kör. Nu läggs all kraft på orkesterinstrument och klassisk musik. Enligt rapport från en kollega med bättre koll på tiden blev dagens avslutning precis så fin som vi önskat.

I Göteborg i det snart dags för det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema där flera tusen barn spelar orkester och sjunger i kör. Bakom lägret står Stiftelsen El Sistema, Göteborgs Symfoniker, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och ett antal privata aktörer. Jag ska, i egenskap av ordförande i Stiftelsen El Sistema, besöka lägret den 19 juni.

Dagen innan åker jag till Hamburg för att gå på konsert och dela måltid med en dirigent. En bonus är att konserten ges i nybyggda och skandalomsusade Elbphilharmonie. Konserthuset invigdes i våras efter stora och dyrköpta förseningar. Byggnationen tog tio år och kostnaderna mångdubblades. Elbphilharmonie är en jätteanläggning med tre konsertsalar, ett hotell och bostäder. Total yta är 120.000 kvm fördelat på 26 våningar.

Utöver skutten till Göteborg och Hamburg återstår en privat aktivitet i Stavanger, en räcka möten på kontoret i Stockholm samt någon dag med mejl och schemat för nästa säsongs möten. Sedan går jag på semester. Några inom administrationen jobbar vidare efter midsommar, men i stort sett tar verksamheten paus till augusti då vi rivstartar med Österjöfestivalen.

Återstår för mig att tacka Berwaldhallens alla medarbetare för den gångna säsongen. Ni är fantastiska! Det är en ära att få arbete med er.

Tack alla kollegor inom Sveriges Radio och inom svenskt musikliv! Och tack, tack alla ni som har lyssnat till våra ensembler på radio och i Berwaldhallen! Er upplevelse är vårt arbetes mening.

Bloggen gör nu uppehåll till mitten av augusti.

Trevlig sommar!

Helena Wessman, den 10 juni 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se