arrow

Det puttrar och det sjuder. Den här veckan händer tusen ting med kulmination i helgen.

Publicerad den 5 maj 2017 17:37

Fredag. Radiokören syr ihop påsen tillsammans med chefsdirigent Peter Dijkstra och tonsättaren och operasångaren Carl Unander-Scharin. Hela veckan har koristerna repeterat ömsom i Berwaldhallen, ömsom i Studio 2 och 3. Djupt involverade har också koreografen Åsa Unander-Scharin och KTH-doktoranden Ludvig Elblaus varit.

Bland annat repeteras ”Calligrammes” av Carl Unander Scharin. Ett fyrtio minuter långt beställningsverk som ihop med kören inbegriper en mekatronisk jätteharpa, uppspänd på Berwaldhallens scen. Harpan består av tolv rörelsekänsliga rep genom vilka koristerna frambringar citat ut poeten Guillaume Apollinaires samling ”Dikter om krig och fred” samtidigt som de sjunger. Mycket suggestivt, enligt de som har lyssnat på repetitionerna.

Fortfarande fredag. Sveriges Radios Symfoniorkester genrepar med chefsdirigent Daniel Harding och violinsolisten Joshua Bell. På programmet violinsolon av Ernest Chausson och Maurice Ravel samt Gustav Mahlers femte symfoni. Konsert ikväll kl 19.00 med direktsändning i Sveriges Radio P2.

Kl 19.55 startar en utsändning över internet, den allra första streamingen av ljud och bild från Berwaldhallen i samarbete mellan Sveriges Radio och SVT. Resultatet kan beskådas på Berwaldhallens webb, på SVT Play och i SVTs VR-app.

Lördag. Radiosymfonikerna börjar repetera kl 11.30 inför den konsert som startar kl 15.00. På programmet får Mahlers femma nu sällskap av Max Bruchs Violinkonsert. Fortfarande med Joshua Bell som solist.

Direkt efter konserten lastas alla instrument och musikernas konsertkläder i en långtradare som under kvällen avgår till Graz i Österrike, där Radiosymfonikerna ska framträda på måndag och tisdag. Det är upptakten till en femton dagar lång turné med elva konserter.

Så snart scenen i Berwaldhallen är avdukad påbörjas riggningen för Radiokörens konsert med Carl Unander-Scharins Calligrammes. Kören repeterar kl 19.45-20.45 och konserten startar kl 21.30.

Samtidigt pågår i foajén en surrealistisk soaré där skådespelaren Björn Kjellman läser surrealistisk poesi av Guillaume Apollinaire. Start kl 20.00.

Söndag. Radiokören repriserar den Mekatroniska konserten kl 15.00.  Final för den mekatroniska installationen i Berwaldhallens foajéer. Turnétrucken har kommit halvvägs genom Europa. Radiosymfonikerna och undertecknad packar väskorna inför måndagens turnéstart.

Bakom den intensiva helgen och turnéstarten ligger mycket arbete. Både konstnärligt och praktiskt. Det puttrar och det sjuder.

Själv har jag varit i Helsingborg för Svensk Scenkonsts branschdagar. Puttrigt det med. Underbart att träffa kollegor. Inspirerande att diskutera branschutveckling.

Trevlig helg!

Helena Wessman, den 5 maj 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se