arrow

Interaktiv mekatronik och turnélådor på rad

Publicerad den 22 april 2017 16:45

Våra administratörer och tekniker arbetar intensivt med nästa turné och allt som ska till för att planera och lansera säsongen 2017/2018.

Radiokören har i veckan repeterat ömsom med chefsdirigent Peter Dijkstra, ömsom med tonsättaren och operasångaren Carl Unander-Scharin inför två konserter den 6 och 7 maj. På det krävande programmet står bland annat uruppförandet av körsviten Calligrammes, som vi har beställt av Carl Unander-Scharin

I Calligrammes interagerar Radiokören med en väldig ”harpa” som frambringar ackord då sångarna trycker på långa rep som spänts upp på scenen. Instrumentet är en av många interaktiva musikinstallationer som skapats av Carl Unander-Scharin och koreografen Åsa Unander-Scharin i samarbete med KTH-doktoranden Viktor Elblaus. Ytterligare tre av deras installationer kan upplevas i Berwaldhallens foajéer under våren.

När Radiokören i torsdags repeterade som mest intensivt fick koristerna oväntat ett extra uppdrag. Lanzkampen, som sänds i P1 på fredagar, behövde ljud till en mentometer. Vi ville förstås hjälpa till och Peter Dijkstra kastade snabbt om i schemat så att att de önskade tre takterna kunde spelas in. ”Jerum, jerum, jerum”.

Inte helt oväntat, men likväl överraskande besöktes Sveriges Radios Symfoniorkester samma dag både av ett filmteam som skulle testfilma för framtida streaming och en av en jättelik kyckling.

Kycklingen kom från SVTs Barnkanalen för att prova olika orkesterinstrument. Den fick sitta in i olika stämmor medan dirigenten Lucas Macias Navarro lämpligt nog repeterade Eldfågeln av Igor Stravinsky.

Eldfågeln och Symfoni nr 1 av Johannes Brahms framfördes inför publik igår kväll då vi hyllade våra abonnenter med en gratiskonsert. I salen satt också personer som uppmärksammat att vi nu har mer är fjorton tusen följare på Facebook och därför erbjöds att ta med en kompis till Berwaldhallen.

Lucas Macias Navarro är en framstående oboist som helt nyligen har inlett sin dirigentkarriär. Uppenbarligen är han ett hett namn. Inte mindre är tre agenturer kom från London för att se och höra honom musicera med Radiosymfonikerna. Vad de tyckte om hans arbete fick vi inte veta, men våra musiker hyllade de förbehållslöst.

Det drar ihop sig till turné. I början av maj ska Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding ge elva konserter i Österrike, Tyskland och Schweiz. Parallellt med de musikaliska förberedelserna pågår ett intensivt arbete med att få allt det praktiska på plats. Turnélådor står på rad i kulverten bakom Berwaldhallen och i kontorsvillan växer detaljerade turnélistor fram.

I biljettkontoret går telefonerna varma. Abonnemangsförsäljning pågår och då vi har lagt om från termins- till helårsabonnemang blir samtalen extra många. Marknadsavdelningen jobbar också för högtryck med vår nya webb. En första version publicerades härom veckan och nya funktioner läggs till efter hand. Efter sommaren ska bygget vara komplett.

Andra inom administrationen arbetar febrilt med Östersjöfestivalens många gästspel och med att slutföra planeringen och lanseringen av säsongen 2017/2018. Programråden ligger ännu längre fram och diskuterar som bäst vilka artister och dirigenter våra ensembler ska samarbeta med 2018/2019 och 2019/2020.

Och så rekryterar vi ny kör- och orkesterchef. Flera intervjuomgångar har genomförts och min panna ligger i djupa veck av funderingarna på vilken av alla högkompetenta kandidater som passar bäst denna gång.

Vi har att göra och tempot är högt, men humöret är gott. Tack för det, alla härliga musiker, sångare, administratörer och tekniker!

Helena Wessman, den 22 april 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se