arrow

Radiokören hänförde den italienska publiken

Publicerad den 24 mars 2017 18:15

Den italienska publiken log med hela kroppen då Radiokören och dirigenten Anders Eby framförde musik av Ingvar Lidholm och Sven-David Sandström. Hänförande är också Sveriges Radios Symfoniorkesters samarbete med sopranen och dirigenten Barbara Hannigan.

Kort, men desto mer framgångsrik var Radiokörens turné till Italien den här veckan. Utresa, tid att acklimatisera rösterna, två konserter och sedan hem igen. Allt som allt fyra dagar. Själv var jag med under tre.

Det internationella musiklivets instabilitet har stor inverkan på turnéverksamheten. Färre arrangörer klarar att ta sig an utländska besök och gagerna sjunker. Därför var den aktuella turnén kort från början, med tre konserter i Florens, Milano och Varese.

Med bara någon veckas varsel ställdes konserten i Florens in. En sponsor hade dragit sig ur och arrangören klarade inte att gå vidare på egen hand. Konsertarrangörerna är för det mesta föreningar eller sällskap med sponsring och biljettförsäljning som enda finansiering.

Samma sak hände då Radiokören turnerade i Italien 2015. Vi skulle ha gjort en avstickare till Lugano i Schweiz, men också då hoppade en sponsor av kort innan. Efter det återstod Milano, Neapel, Florens och Varese.

Den här gången framträdde Radiokören i Milano och Varese. På programmet stod verk av Johannes Brahms och Felix Mendelsson samt De profundis av Ingvar Lidholm och En ny himmel och en ny jord av Sven-David Sandström.

Särskilt framförandena av de svenska verken togs emot med hänförelse. Enligt arrangören i Milano är italiensk publik ovan med att höra samtidsmusik. ”Det är egentligen omöjligt att presentera sådana verk” sade han. ”Men med en kör som den här…”

I Milano log åhörarna med hela kroppen. I Varese applåderade publiken Lidholm och Sandström så länge och med sådant eftertryck att konserten nästan stannade upp.

Turnéplaneringen, som redan kryddats med den inställda konserten, blev extra spännande då Radiokörens chefsdirigent Peter Dijkstra med kort varsel tvingades lämna återbud av familjeskäl. Lyckligtvis kunde Anders Eby träda i hans ställe.

Anders Eby är en av vårt lands främsta kördirigenter. Han studerade för den svenske körlegendaren Eric Ericson och leder sedan 1970-talet Mikaeli Kammarkör. Han haft många andra körer också och har regelbundet dirigerat och undervisat utomlands.

Jag frågade om han hade haft mycket arbete med att så snabbt sätta sig in i turnérepertoaren. Men nej, det var inget problem. ”Jag har varit med så länge att den sitter i kroppen.”

Faktiskt var Anders Eby med och uruppförde Lidholms De profundis 1983 under Eric Ericsons ledning. Han använder fortfarande den ursprungliga notskriften av Lidholms hand.

Två konserter, publiksuccé och ett inspirerat möte mellan kör och inhoppad dirigent. När vi samlades för att äta pizza ihop efter konserten i Varese var alla lyckliga. Och en smula vemodiga. Vi hade nog alla velat fortsätta turnén med några konserter till.

Nu är vi tillbaka i Stockholm och för mig väntar strax en helt annan slags musikupplevelse. Sveriges Radio Symfoniorkester samarbetar för första gången med sopranen Barbara Hannigan som både sjunger och dirigerar. Kollegorna som hörde gårdagens konsert är lyriska och jag är fylld av förväntan. Slå på P2 ikväll, så får du också höra.

Helena Wessman, den 24 mars 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se