arrow

Remissvar och Riksting för västerländsk konstmusik

Publicerad den 19 mars 2017 09:25

En lunchkonsert med blåsare ur Sveriges Radios Symfoniorkester och orkesterns samarbete med sångerskan Ane Brun hör till veckans glädjeämnen. Glad blir jag också över att på kulturdepartementets hemsida se alla remissvar med anledning av kulturskoleutredningens betänkande. Om detta och mycket annat kommer vi att tala på Riksting för västerländsk konstmusik den 5 april.

Att nå nya publikgrupper är något vi inom kulturlivet alltid eftersträvar. Vi vill ju sprida vår konst till så många det bara går.

Därmed inte sagt att det är något fel på den publik som redan kommer till våra konserter. Tvärtom är det stort och fint att ha så långvariga relationer att håret hinner gråna på åhörare och musiker. Många av våra abonnenter har varit stamkunder i både tjugo och trettio år.

Likväl suktar vi efter dem som ännu inte upptäckt vilka starka upplevelser Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester har att erbjuda. Eller för den delen vad själva musiken, den västerländska konstmusiken, gör med oss som lyssnar. Hur den med sin enorma variationsrikedom bär genom livets alla skiften.

Det är en fascinerande tanke, att man kan ägna ett helt livs lyssnande åt denna sorts musik utan att ens komma i närheten av att ha hört allt. Men det gäller förstås alla genrer. Musikutbudet är enormt och nytt kommer hela tiden till. Fast vi i vår del av världen i grunden bara har tolv toner att utgå från. Tänk vilken kreativitet.

Den västerländska konstmusiken är kärnan i Berwaldhallens verksamhet, men emellanåt beträder våra ensembler andra marker. Som den här veckan då Sveriges Radios Symfoniorkester gav tre konserter tillsammans med sångerskan Ane Brun.

På programmet stod huvudsakligen Ane Bruns egna låtar, de flesta i arrangemang för symfoniorkester av produktionens dirigent Hans Ek, och i salen satt hennes egen publik. Det framgick tydligt av den hemtamt varma stämning som fyllde salen från start.

Jag gissar att Ane Bruns publik i viss mån sammanfaller med Radiosymfonikernas, men det är nog inte helt fel att tro att vi i veckan också nådde lyssnare som inte hade hört orkestern förut. Och det gläder förstås mitt konserthuschefshjärta lite extra. Särskilt då publiken omfamnade orkestern med samma kärlek som den bestod Ane Brun.

En värmande upplevelse fick jag också i måndags då musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester gav en lunchkonsert i Studio 2. Det slog mig att jag inte hade hört musik för blåsarkvintett på länge och att det ju var dumt med tanke på vilka enorma uttrycksmöjligheter ensembleformen har.

Det vi fick höra var Carl Nielsens Blåskvintett och Francis Poulencs Sextett för blåsarkvintett och piano, allt excellent exekverat av Linda Taube, flöjt, Sofi Berner, oboe, Dag Henriksson, klarinett, Henrik Blix, fagott, Hans Larsson, valthorn och Oskar Ekberg, piano. Konserten sänds i Sveriges Radio P2 den 7 april kl 20.30.

På ett möte i torsdags lade vi sista handen vid programmet för Riksting för västerländsk konstmusik, som genomförs i Radiohuset i Stockholm den 5 april.

I olika panelsamtal kommer vi att avhandla kulturskoleutredningen, jämställd orkesterrepertoar, konstmusiken i Svenska kyrkan och kammarmusiken idag. Vi lyfter också fram en rad goda exempel från konstmusiklivet och har som huvudtalare bjudit in Erik Wallrup, tillförordnad forskningssekreterare vid Kungliga Musikaliska akademien, och Ron Davies Alvarez från El Sistema Sverige. Samtalet om kulturskoleutredningen inleds av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Alla är välkomna och deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat, så anmälan bör göras skyndsamt. Den som inte kan komma till Stockholm kan följa Rikstinget på webben där hela programmet sänds direkt.

Riksting för västerländsk konstmusik arrangeras av Sveriges Radio Berwaldhallen i samarbete med Kungliga Musikaliska akademien, Musikverket och Svensk Scenkonst. Komplett information finns på Berwaldhallens hemsida.

I veckan fullbordade vi Sveriges Radios remissvar på kulturskoleutredningens betänkande En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69). Svaret avges strikt utifrån Sveriges Radios uppdrag, vilket innebär att en del av de ståndpunkter jag givit uttryck för i min blogg inte finns med. I bloggen kan jag ta ett bredare grepp än då Sveriges Radio uttalar sig formellt.

Också Stiftelsen El Sistema, där jag är ordförande, har avgett ett remissvar. Det har huvudsakligen arbetats fram av verksamhetsledaren Camilla Sarner, vars blogg jag varmt rekommenderar. Där finns kloka tankar om hur kulturskolans räckvidd kan öka.

Jag kan också rekommendera en spaning på kulturdepartementets hemsida där samtliga remissvar finns tillgängliga. I mitten av veckan hade över hundra svar kommit in. Mycken klokskap finns att hämta där och jag hoppas att politiker och tjänstemän från rikspolitikens alla sektorer tar sig tid att läsa. Kulturskolan är en angelägenhet för hela samhället.

Helena Wessman, den 19 mars 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se