arrow

Lunchkonsert med Radiokören och Sveriges Ungdomskör

Unga körsångare från hela landet möter Radiokören i en spännande och dynamisk lunchkonsert under ledning av Cecilia-Martin Löf.

Sveriges barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR driver sedan 2011 den nationella ungdomskören Sveriges Ungdomskör bestående av unga, ambitiösa körsångare från hela landet. Kören träffas några gånger om året och uppträder i Sverige och runt om i världen. Sedan 2015 leds kören av Cecilia Martin-Löf. På konsertprogrammet står bland annat musik av Alfred Schnittke och Jaakko Mäntyjärvis Canticum Calamitatis Maritimae som skrevs till minne av Estoniakatastrofen. Konserten är en del av Radiokörens uttalade ambition att uppmuntra och stimulera en ny generation lyssnare och musikutövare.


Medverkande

 

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Idén bakom Sveriges Ungdomskör är att det här i Sverige, på samma sätt som i flertalet länder runt om i världen, skall finnas en nationell ungdomskör med unga körsångare mellan 16 och 25 år från hela landet. Kören bedrivs ideellt i projektform inom ramen för barn- och ungdomsorganisationen UNGiKÖR. Syftet med kören är att vara en utvecklande musikalisk smältdegel och mötesplats för ungdomar oavsett var i landet de bor, liksom en förebild och inspiration för unga korister i lokala barn- och ungdomskörer runt om i Sverige. Kören har regelbundna träffar i form av internat och festivaler liksom turnéer inom och utanför Sverige. Repertoaren består huvudsakligen av klassisk körmusik på hög nivå med tonvikt på nordiska tonsättare samt nyskriven musik av både erkända och ännu inte etablerade tonsättare. Inför varje ny treårig projektperiod anlitas en ny, välrenommerad svensk kördirigent. I oktober 2018 inleddes ett samarbete med professor Erik Westberg. Sedan dess har kören hunnit med åtskilliga uppmärksammade projekt och ännu fler är på gång.

Musiken

Ungefärliga tider

Alfred Schnittke

Född: 24 november 1934 Engels, Sovjetunionen.

Död: 3 augusti 1998 Hamburg, Tyskland.

Studier: Privatstudier i Wien (där hans far arbetade 1946–1948), sedan vid Oktoberrevolutionens musikskola och Moskvakonservatoriet.

Verk i urval: Nio symfonier, fyra violinkonserter, fyra pianokonserter, två cellokonserter, sex concerti grossi, filmmusik, operan Livet med en idiot, baletten Peer Gynt, Konsert för kör, Requiem.

Om att inte ge upp: Schnittke fick sin första stroke 1985 och den skulle följas av ytterligare fyra. Han var  flera gånger mer eller mindre dödförklarad men lyckade repa sig. Sin nionde och sista symfoni skrev Schnittke, märkt av sina strokes, med vänster hand. Den amerikanske tonsättaren och dirigenten William C White skriver om verket: ”Det här är musik av någon som redan är död – som Schnittke redan varit, uttalat klinisk död vid flera tillfällen. Mycket av musiken låter som spökens utforskande vandringar i mötet med ett nytt världsligt universum”.

1. Människan
2. Tyst är det rum
3. Hoppets fackla

Ungefärlig konsertlängd: 40 min