arrow

Eldfågeln & Petrusjka

Frossa i Stravinskys musik med två av hans mest älskade verk – på samma konsert. Efter genombrottet med Eldfågeln, hans första beställning till Sergej Djagilevs balettkompani i Paris, ville Stravinsky skriva konsertmusik som omväxling. När Djagilev fick höra ett utkast av musiken övertygade han dock Stravinsky om att göra Petrusjka till en balett i stället. Njut dessutom av musik ur Rimskij-Korsakovs sagoopera Tsar Saltan om den förskjutna tsarhustrun och hennes son som räddas av en svanprinsessa. En förtrollande konsert med Mariinskijteaterns orkester och chefsdirigent Valery Gergiev.

1902, samma år som Igor Stravinskys pappa dog i cancer, hade den tjugoårige Igor spenderat sommaren hos Nikolaj Rimskij-Korsakov och hans familj i Heidelberg i sydvästra Tyskland. Rimskij-Korsakov, då 58 år gammal och en av Rysslands främsta tonsättare, gjorde ett så starkt intryck på den unge Igor att de fortsatte ha tät kontakt därefter. Eftersom han var så pass gammal avråddes Igor från att studera vid Sankt Petersburgs konservatorium och råddes att ta privatlektioner i stället. Under Rimskij-Korsakovs tre sista år i livet träffades de två gånger i veckan och utvecklade en nära far- och son-relation.

I den unge Stravinskys musik märks tydligt inflytande från hans förebild och lärare. Även förlagorna, tagna från olika folksagor och legender, har de två tonsättarna gemensamt. Senare i livet sökte Stravinsky inspiration på annat håll men hans första period som tonsättare, ofta kallad den ryska perioden, präglas av Rimskij-Korsakovs inflytande. Baletterna Eldfågeln och Petrusjka skrevs tätt inpå varann, men på den korta tiden hann han ändå utvecklas mycket. Musikforskaren Richard Taruskin beskrev det som att ”Stravinsky äntligen blev Stravinsky”.

Eldfågeln blev Stravinskys stora genombrott som tonsättare, så populär att han gjorde flera kortare sviter lämpliga för ett konsertprogram. På denna konsert spelas Stravinskys Konsertsvit för orkester nr 2 från 1919. Ur Rimskij-Korsakovs Sagan om Tsar Saltan framförs en konsertsvit som gestaltar tre viktiga scener ur operan: Tsaren tar avsked av sitt hov för att ge sig ut i krig; Den förskjutna tsarhustrun och hennes barn flyter på havet i en tunna; Tsar Saltan bevittnar tre underverk tillsammans med sin son Gujdon och den magiska svanprinsessan.

Stravinskys pappa Fjodor var en välkänd operasångare som i 26 år var verksam vid anrika Mariinskijteatern i Sankt Petersburg. Den världsberömda teatern har sedan 1978 varit hemvist åt dirigenten Valery Gergiev som sedan 1990-talet också varit dess konstnärlige ledare. Gergiev är en av upphovsmännen bakom Östersjöfestivalen och sitter i festivalens konstnärliga råd med Esa-Pekka Salonen och Michael Tydén. Varje år sedan starten 2003 har Gergiev tagit med den ryska musikskatten till Berwaldhallen. Den mogne Rimskij-Korsakov och unge Stravinsky representerar å ena sidan höjden av rysk nationalromantik och å den andra dess brytpunkt, när 1900-talets musikaliska uttryck på allvar gör sig påminda.


Medverkande

 

Mariinskijteaterns orkester är en av Rysslands äldsta med en mer än tvåhundraårig historia. Under den tjeckiske tonsättaren och dirigenten Eduard Nápravník blomstrade orkestern och höjde sig till internationellt ryktbar nivå. Bland höjdpunkterna från den tiden finns uppsättningar av Wagners Valkyrian och Tannhäuser och även Tjajkovskijs Spader dam. Mariinskijteatern anställde 1978 Valery Gergiev som dirigent och 1996 också som konstnärlig ledare. Förutom de stora ryska operorna av bland andra Prokofjev, Sjostakovitj, Rimskij-Korsakov och Tjajkovskij har de alla stora symfonier på sin repertoar samt nutida verk av tonsättare som Giya Kancheli, Nikolaj Karetnikov och Sofia Gubajdulina.

Valery Gergiev har sedan 1978 varit verksam som dirigent vid Mariinskijteatern. Han utnämndes till chefsdirigent och konstnärlig ledare för teaterns orkester 1988 och 1996 till konstnärlig ledare för hela teaterns verksamhet. Mellan 1995 och 2008 var Gergiev förste dirigent för Rotterdams filharmoniska orkester och han är sedan 2015 chefsdirigent för Münchens filharmoniska orkester. Gergiev är internationellt prisbelönad för sin konstnärliga gärning och förärades 2006 med Polarpriset för sin förmåga att utveckla och framhäva konstmusikens betydelse i vår samtid. Gergiev är en av Östersjöfestivalens grundare och sitter sedan festivalens början i dess konstnärliga råd.

Musiken

Ungefärliga tider

När den kulturintresserade mecenaten Sergej Djagilev i februari 1909 hörde två uruppföranden av den då 26-årige Igor Stravinsky blev det grunden till ett av 1900-talets mest fruktbara samarbeten. Redan året därpå hade Stravinskys första ryska balett, Eldfågeln, premiär och succén var ett faktum. I samma veva hade Stravinsky kläckt idén till ett verk med utgångspunkt i gamla hedniska riter, vilket Djagilev tände på, och Stravinsky åkte till Schweiz för att arbeta i lugn och ro. Väl där kände han ett behov av att först koppla av alla tankar på scenisk musik innan han tog sig an det nya, stora projektet för Djagilevs trupp.

Som omväxling ville Stravinsky komponera för konsertsalen. Först tillkom några sånger, sedan började han på ett konsertstycke för piano och orkester. Hela tiden fanns en docka eller sprattelgubbe i hans tankar, men ingen vanlig, själlös docka utan en som får liv likt Olympia i ”Hoffmanns äventyr”. Men vad skulle det här bisarra stycket heta? Medan han vandrade utefter Genèvesjöns stränder funderade han och en dag slog det honom: Petrusjka, den odödliga och olyckliga sagohjälten, ett slags motsvarighet till Harlekin och Pierrot.

När Djagilev mot slutet av sommaren besökte Stravinsky i Lausanne för att, som han trodde, diskutera de första skisserna till vad som senare skulle bli baletten Våroffer fann han i stället Stravinsky fullt sysselsatt med ett annat verk. När han fått lyssna till de två första satserna insåg han de dramatiska möjligheterna och övertygade Stravinsky om att göra om konsertstycket till en balett i stället. Den sagolika handlingen utspelar sig under fastlagskarnevalen i Sankt Petersburg och är ett dramatiskt triangeldrama mellan de tre förtrollade dockorna Petrusjka, ballerinan och moren.

Text: Christina Tobeck

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 55 min inkl. paus

Konsertintroduktion i Berwaldhallens nedre foajén kl 18.15-18.30.

Ingen buss till Berwaldhallen från Stockholm city:
Busslinje 69 kortas av och kör sträckan Karlaplan – Kaknästornet/Blockhusudden from 20 augusti tillsvidare. Läs mer här

MISSA INTE ÖSTERSJÖKLIPPET!
10 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av tre olika konserter vid samma tillfälle.
15 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fyra olika konserter vid samma tillfälle.
20 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fem eller fler olika konserter vid samma tillfälle.
TILL ÖSTERSJÖKLIPPET

Här ser du hela festivalprogrammet