arrow

JURY ERIC ERICSON AWARD 2021

Cecilia Rydinger

Cecilia Rydinger. Foto: Stew Enquigley.

Cecilia Rydinger. Foto: Stew Enquigley.

Cecilia Rydinger är sedan 2008 konstnärlig ledare och dirigent för den världsberömda manskören Orphei Drängar. Hon var tidigare ledare för Allmänna Sången i över 20 år och mellan 1994 och 1998 chefsdirigent vid nuvarande Wermland Opera. Hon har varit gästdirigent vid Kungliga Operan, Folkoperan, Stora teatern i Göteborg samt Norrlandsoperan i Umeå.

Efter nio år som lektor utnämndes hon 2007 till professor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan, den första kvinnan i Norden i sin position. 2012 utsågs hon som tillförordnad rektor för Kungliga musikhögskolan och installerades året därpå som ordinarie rektor. 2019 återgick hon till sin professorstjänst.

Hon studerade kyrkomusik och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan för bland andra professor Eric Ericson. Hon tog examen 1991, samma år som hon vann Kungliga Operans tävling för unga dirigenter. Hon har tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och utnämndes 2009 till Årets körledare av Föreningen Sveriges Körledare.

Karin Rehnqvist

Karin Rehnqvist. Foto: Agnes Thor.

Karin Rehnqvist. Foto: Agnes Thor.

Karin Rehnqvist är en av Sveriges mest välkända tonsättare, vars musik framförs runtom i världen. Hon komponerar kammarmusik, orkestermusik och vokalt, och arbetar gärna med annorlunda och gränsöverskridande konsertformer.

Ett ofta omnämnt och karaktäristiskt drag i Karin Rehnqvists musik är korsbefruktningen av konst- och folkmusik. Bruket av ”kulning” är ett anslående inslag i flera av hennes verk, bl a i Puksånger – lockrop för två kvinnoröster och slagverk och

Solsången för sopran, recitation och kammarorkester. Hennes verk Silent Earth för kör och orkester uruppförs i Amsterdam och Berwaldhallen under 2022.

År 1976-91 var Karin Rehnqvist ledare för ensemblen Stans Kör, vilket lett till många kompositioner för körer av olika slag; a cappella-verk, men också kör i kombination med instrument. Mellan år 2000 och 2004 var hon Composer in Residence hos Svenska Kammarorkestern och Skotska Kammarorkestern i samarbete.

Karin Rehnqvist har fått många priser för sin musik, 1996 mottog hon tidningen Expressens pris ”Spelmannen”, 1997 Christ Johnson-priset för Solsången. 2001 fick hon Kurt Atterberg-priset, 2003 medaljen Litteris et Artibus. Hilding Rosenberg-priset 2006 är den senaste utmärkelsen.
Karin Rehnqvist är sedan 2009 professor i komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och medlem av Musikaliska Akademien.

Erik Westberg

Erik Westberg. Foto: Pär Bäckström.

Erik Westberg. Foto: Pär Bäckström.

Erik Westberg är en flerfaldigt prisbelönad kördirigent och, sedan 2003, professor i kördirigering och körsång vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande vid Luleå Tekniska Universitet. Han grundade 1993 Erik Westbergs Vokalensemble, en ensemble som beställt och uruppfört ett femtiotal verk av svenska och internationella tonsättare, genomfört över fyrtio turnéer och gjort ett stort antal inspelningar.

Han har även varit ledare för Oslo Filharmoniske Kor och KFUM-kören i Stockholm, samt anlitats som gästdirigent för Radiokören, Pro Coro Canada, Spaniens nationalkör och São Paulo stads symfoniska kör. Han var idégivare till projektet ”Körsång för fred och rättvisa”, som engagerade 8 000 körsångare i 56 länder, och initiativtagare till projektet Barents körcentrum, som engagerade professionella sångare från Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

Han har mottagit flera utmärkelser. Bland annat erhöll han som förste kördirigent 1992 Kungl. Musikaliska Akademiens dirigentstipendium och förärades 2006 med H.M. Konungens medalj av åttonde storleken i serafimerordens band. Han studerade kördirigering för professor Eric Ericson vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Kaspars Putniņš

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kaspars Putniņš är chefsdirigent för Radiokören från och med säsongen 2020–2021. Han är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och har varit permanent dirigent för Lettiska radions kör sedan 1994. Som gästdirigent samarbetar han med exempelvis RIAS kammarkör, Nordtyska radions kör Hamburg, DR VokalEnsemblet, BBC Singers, Tokyo Cantat och Nederländska radions kör.

Putniņš är en van uttolkare av såväl renässansens polyfona körverk som romantikens starka känsloyttringar men framför allt är han en driven främjare av enastående samtida körmusik. Genom nära samarbeten med en rad olika nordiska och baltiska tonsättare har han bidragit till att sätta en hög standard för framföranden och inspelningar av nyskrivna körverk.

Han har uppfört verk av tonsättare som Maija Einfelde, Mārtiņš Viļums, Toivo Tulev, Lasse Thoresen och Gavin Bryars och varit drivande i olika sceniska projekt där hans körsångare samarbetar med skådespelare och visuella konstnärer. Han har gjort hyllade skivinspelningar som exempelvis verk av Schnittke och Pärt med Estlands filharmoniska kammarkör på ett album som belönats med både en Gramophone Award och Diapason d’Or.

Justin Doyle

Justin Doyle. Foto: Matthias Heyde.

Justin Doyle. Foto: Matthias Heyde.

Justin Doyle är chefsdirigent och konstnärlig ledare för RIAS kammarkör och en eftertraktad opera- och orkesterdirigent. Han är gästprofessor i kördirigering vid Musikhögskolan Hanns Eisler i Berlin och gästföreläsare vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han har tidigare varit chefsdirigent för bland andra Manchesters universitetskör och Essex symfoniorkester och konstnärlig ledare för festivalerna i Ryedale och Swaledale.

Som gästdirigent har han uppträtt med bland andra Halléorkestern, Finländska barockorkestern, Royal Northern Sinfonia, Akademie für Alte Musik i Berlin och Johannesburgs filharmoniska orkester. Han har fått lysande kritik som operadirigent för bland annat Mozarts Così fan tutte, Brittens Albert Herring och Offenbachs Fantasio, den sistnämnda för första gången i Storbritannien. Med RIAS kammarkör har han spelat in ett album med körverk av Benjamin Britten och ett med musik av tyska judiska tonsättare tillsammans med kantor Azi Schwartz.

Han har gjort omfattande resor i Afrika, framför allt Kenya och Etiopien, och arrangerat afrikanska folksånger för kör. Han sjöng i Westminsters katedralkör som barn och studerade musik vid King’s College och universitetet i Cambridge.

Sofi Jeannin

Sofi Jeannine. Foto: Patrick Allen.

Sofi Jeannine. Foto: Patrick Allen.

Svenskfödda Sofi Jeannin är chefdirigent för BBC Singers och musikalisk ledare för Franska radions körskola, la Maîtrise de Radio France. Genom åren har hon etablerat sig som en av de finaste och mest respekterade körspecialisterna idag. Med naturlig auktoritet och bred kunskap inom många stilar är hon en eftertraktad gästdirigent hos körer och orkestrar runt om i världen.

Sofi Jeannin har en karriär på högsta nivå och framträder med orkestrar som Royal Liverpool Philharmonic, Singapore Symphony, New Japan Philharmonic, och BBC National Orchestra of Wales, liksom körer som Radiokören, Coro Casa da Musica, Porto, Danska Radions Vokalensemble, Irlands Kammarkör och NFM Choir, Wroclaw.

Sofi Jeannin studerade dirigering och sång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Konservatoriet i Nice och sedan vid Royal College of Music, London hos Paul Spicer. Hon var chefsdirigent för Franska Radions Kör mellan 2015 och 2018.