arrow

Berwaldhallens Vänförening har fått ny ordförande

Berwaldhallen vill uppmärksamma förre ordföranden Erik Juhlin som med den äran lämnade sin post i mars i år och lämnade över stafettpinnen till Gunilla Rönnholm.

Efter nära trettio år som medlem i vänföreningen, drygt ett decennium som föreningens vice ordförande och de sista tre åren som en mycket aktiv och uppskattad ordförande drar sig Erik tillbaka efter väl förrättat värv. Nej, han kommer naturligtvis inte att sluta komma på repetitioner och konserter men vi som alltid sett honom på plats före evenemang av olika slag får se någon annan i den rollen. Eriks kanske viktigaste uppdrag har varit att till drygt 300 repetitioner engagera dirigenter eller musiker som uppskattade juicepauspratare vilket också inneburit att servera c:a 2000 liter juice.

Musik har spelat en stor roll i Eriks liv. Som abonnent på ett annat konserthus har han besökt konserter sedan 50-talet.
– Jag kommer särskilt ihåg när jag hörde Radiosymfonikerna första gången. Det glömmer jag aldrig! Det var en söndag i Konserthuset. Söndagar var den enda dagen som Radiosymfonikerna kunde ha konsert där och det var Celibidache som dirigerade. Jag minns att de spelade Hindemiths Symfoniska Metamorfoser. Ett sådant orkesterspel hade jag aldrig förr hört! Efter det var Radiosymfonikerna min orkester.

Kontakten med musiker och sångare i ensemblerna har spelat en stor roll i Eriks arbete.
– Särskilt de sista 10 åren med både toppensembler och dirigenter där alla verkligen trivts med varandra. Hur ofta händer det?

Concerto Grotto, eftersitsar och andra evenemang har Erik bevakat och sedan skrivit om i Vänföreningens tidning, Berwaldbladet. Vänföreningen delar varje år ut stipendier till medlemmar i Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Att få vara den som berättar detta för aktuella ensemblemedlemmar har varit en stor glädje för Erik.

Att Vänföreningen betytt mycket för Erik går inte att ta miste på. Och Erik har sannerligen betytt mycket för Vänföreningen. Det skriver vi alla under på.

Karin Lewinson,
informatör Berwaldhallen

Erik Juhlin, Iskandar Komilov, violin I och Per Öman, stämledare violin II.

Erik Juhlin, Iskandar Komilov, violin I och Per Öman, stämledare violin II.