arrow

BERWALDHALLEN ÖPPNAR FÖR PUBLIK HÖSTEN 2021

Östersjöfestivalen som inleds den 9 september blir startskottet på Radiokörens och Sveriges Radios Symfoniorkesters konsertsäsong 2021-2022 i Berwaldhallen.

ÖSTERSJÖFESTIVALEN 2021, 9-18 SEPTEMBER

Som alltid står musiken i centrum när Östersjöfestivalen bjuder på en innehållsrik festivalvecka den 9-18 september. Årets festival tar fasta på hoppet om framtiden och den efterlängtade omstart många väntar på. Temat är pånyttfödelse och denna röda tråd löper både genom det musikaliska programmet och även festivalens samtalsserie. Inom festivalens koncept Music & Talks medverkar framstående musiker, författare och politiker i samtal arrangerade av festivalens samarbetspartners i Helsingfors, Gdańsk, Riga, Vilnius, Kista, Oslo och Köpenhamn.

En livesänd festivalupplevelse och publik på plats i Berwaldhallen
Den 3 juni släpps de första festivalbiljetterna. Alla konserter under festivalen framförs i Berwaldhallen med sittande publik. I dagsläget är det fortfarande oklart hur många personer som kommer att kunna vistas samtidigt i lokalen i september. Vi följer noga restriktionerna och släpper upp biljetter allteftersom. Som vanligt kan du lyssna till alla konserterna i Sveriges Radio P2. Festivalen livesänds dessutom utan kostnad på Berwaldhallen Play med Erik Blix och Malin Jacobson Båth som programledare.

Sju dagar av musik och samtal
Festivalen inleds torsdagen den 9 september med en sprakande öppningskonsert med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Under festivalveckan bjuds det sedan på dubbel urpremiär med två verk av Britta Byström: Ink-wash on paper, som framförs till projicerade bilder av konstnären Gunnel Wåhlstrand, och A Room of One’s Own, inspirerad av Virginia Woolfs essä. Dessutom framförs Mendelssohns Oktett med bland andra Malin Broman.

Det blir också musik av Bach, Dutilleux och Stravinskij, framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Klaus Mäkelä, förste gästdirigent. Solister är Peter Mattei, baryton och Miklós Perényi, cello.

Radiokören kommer äntligen att uppträda offentligt med sin nya chefsdirigent Kaspars Putniņš i ett program med verk av Kaija Saariaho, Pēteris Vasks och Jan Sandström.

Stenhammarkvartetten framför Joseph Haydns Jesu sju ord på korset. En unik upplevelse där den enastående vackra musiken förenas med utvalda ord framförda av representanter för de sju världsreligionerna. Dramaturgi och regi av Magnus Lindman.

Festivalveckan avslutas med Händels Messias med Radiosymfonikerna och Radiokören tillsammans med solister i världsklass under ledning av Reinhard Goebel.

Veckan bjuder på många intressanta samtal som knyter an till musiken och festivalens tema om pånyttfödelse. Vi får bland annat möta danska författaren Carsten Jensen, Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman, Knut Storberget, tidigare justitieminister i Norge samt lettiska tonsättaren Raimonds Tiguls och författaren Nora Ikstena.

Till Östersjöfestivalens program och biljetter


HÖSTEN FORTSÄTTER MED FLER SPÄNNANDE MUSIKALISKA MÖTEN - BILJETTSLÄPP I SEPTEMBER

När konsertsäsongen fortsätter efter Östersjöfestivalen möter vi älskade klassiker och återförenas med dirigenter och solister vi känner sedan förr, men stiftar även bekantskap med nya namn, tonsättare och verk. Fullständiga konsertprogram och biljetter kommer släppas i september, men vi kan redan nu avslöja några godbitar ur höstens program.

Chefsdirigent Daniel Harding inleder hösten tillsammans med Radiosymfonikerna och världsviolinisten Isabelle Faust som spelar Schönbergs hänförande Violinkonsert. Fortsatt bjuder Daniel Harding och Radiosymfonikerna på Brahms fjärde symfoni och Mahlers dito. Den unga, hyllade sopranen Johanna Wallroth sjunger i Mahlers fyra.

I det andra av två program med Harding möts Radiosymfonikerna och Radiokören i Haydns storslagna Nelsonmässa.

Under ledning av den unga prisbelönade dirigenten Elim Chan får vi höra violinkonserten In Silence av amerikanska tonsättaren Elizabeth Ogonek. Som solist i denna konsert välkomnar vi den unga amerikanska violinisten Benjamin Beilman till Berwaldhallen för första gången.

Internationellt hyllade violinisten Janine Jansen, som avslutade säsongen 2020-2021 i Berwaldhallen med två fantastiska konserter, kommer tillbaka till hösten. Tillsammans med violasten Amihai Grosz möter hon Radiosymfonikerna och förste gästdirigent Klaus Mäkelä i Mozarts Sinfonia Concertante. I samma konsert bjuder Radiosymfonikerna, Radiokören och Mäkelä på Mozarts Requiem.

Lika glada är vi att välkomna barytonen Christian Gerhaher, som åter kommer till Berwaldhallen för att framföra Mahlers Das Knaben Wunderhorn och Dvořáks Bibliska Sånger tillsammans med Radiosymfonikerna och Daniel Harding.

Även Hans Ek – känd för sin förmåga att sömlöst sammanfoga klassiskt, pop och jazz – är en av våra ständigt återkommande gäster, som senast ledde Radiosymfonikernas samarbete med Zara Larsson. Hösten 2021 är han tillbaka i Berwaldhallen med en konsert som blir ett porträtt av den legendariska producenten, tonsättaren och musikern Brian Eno. Hans Ek står för arrangemangen av musiken för symfoniorkester.

Den 21-24 oktober 2021 är det dags för nästa upplaga av Eric Ericson Award – kanske världens mest prestigefyllda tävling för unga kördirigenter. Tävlingen arrangeras av Sveriges Radio i regi av Berwaldhallen, i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse samt Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). Eric Ericson Award 2021 blir den fjärde upplagan som syftar till att identifiera, uppmuntra och stötta unga lovande kördirigenter i Eric Ericsons anda. Priset strävar efter att uppnå en mycket hög konstnärlig och konkurrenskraftig nivå inom kördirigering, som motsvarar den status som Eric Ericson erhöll världen över under sin aktiva tid. Eric Ericson Award ger nästa generations kördirigenter förutsättningar till en internationell karriär.

Tillsammans med Unga Klara presenterar Berwaldhallen Poetic (R) Evolution, en aktuell föreställning där spoken word och klassisk musik flätas samman i ett oväntat och känslofyllt program som riktar sig till högstadie- och gymnasieelever. Vad händer när unga poeter som lever och verkar i dag möter musikhistoriens stora kompositörer? Nachla Libre, poet, visuell konstnär och författare, står för regin. Kompositör och dirigent Jonas Nydesjö väljer ut och arrangerar musiken.


Årets Östersjöfestival tar fasta på hoppet om framtiden och den efterlängtade omstart många väntar på. Temat är pånyttfödelse och denna röda tråd löper både genom det musikaliska programmet och även festivalens samtalsserie. Se hela festivalutbudet och köp biljett.

DITT TRYGGA BESÖK

Vi har vidtagit en rad åtgärder för att göra ditt besök hos oss så tryggt som möjligt. Läs om vad som gäller vid biljettköp samt återköpsregler. Läs mer här.

På grund av rådande restriktioner är försäljningen av abonnemang säsongen 2021-2022 pausad under hösten. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att nås av information om när du kan köpa en konsertserie igen.