arrow

Vårkonsert

På Adolf Fredriks Musikklasser i Farstas första stora vårkonsert bjuds det på svensk premiär av kantaten Everyday wonders: The Girl from Aleppo. Vi får även smakprov på musikstycken från de olika länder Nujeen passerade under sin omtumlande flykt. Självklart kommer man även att få höra de traditionella vårsångerna.

Everyday Wonders: The Girl from Aleppo
Musik: Cecilia McDowall
Libretto: Kevin Crossey-Holland
En kantat för ungdomskör (SATB) och barnkör med violin och piano.

Denna kantat berättar historien om Nujeen, en ung kurdisk flykting från Aleppo. Hon och hennes storasyster Nasrine gör en anmärkningsvärd och upprivande resa på 3500 mil över sjö och land genom sju länder, trots att hon är rullstolsbunden. Nasrine puttade Nujeen framför sig hela vägen från Syrien till Tyskland, där de till slut fick asyl och en chans till nya liv. Trots denna häpnadsväckande flykt är Nujeen optimist. Hon träffar BBC:s utlandskorrespondent, Fergal Keane, vid ungerska gränsen och senare journalisten, författaren och utlandskorrespondenten Christina Lamb. Nujeen och Christina Lamb skrev tillsammans hennes memoarer om hennes flykt.

Eftersom Nujeen satt i rullstol, lärde hon sig snabbt att kompensera för bristen på roliga saker att göra med en exceptionell intellektuell nyfikenhet! I Syrien tittade hon på Disney-filmer, vetenskapsdokumentärer, naturfilmer och matlagningsprogram. Senare, i Gaziantep i Turkiet, upptäckte Nujeen internet, vilket kom att ändra hennes liv. ”Jag gick in på YouTube och kollade upp världens mest kända musikverk eller världens mest kända museer. Sedan kom jag ihåg alla datum när verken skapades och namnen på konstnärerna”.

Nujeen lärde sig engelska genom att titta på sin favoritserie ”Days of Our Lives” (Våra bästa år). Det hjälpte henne enormt mycket när hon och hennes syskon var på flykt från Turkiet till Grekland, sedan genom Makedonien till Serbien, Kroatien, Slovenien och Österrike vidare till Tyskland (hennes föräldrar blev kvar i Gaziantep, Turkiet). Hennes förmåga att kommunicera med vakter och tjänstemän vid gränserna gjorde henne, trots att hon var den yngsta medlemmen av Mustafaklanen, till den faktiske ledaren. När Nujeen och hennes familj den 21 september 2015 tog sig över floden Saalach vid gränsen mellan Österrike och Tyskland, blev hon en av de en miljon flyktingar som flydde till Tyskland under det året.

Författaren och diktaren Kevin Crossey-Holland träffade Nujeen och Christina Lamb för två år sedan på en litteraturfestival i Dubai. Han ville gärna skriva ett verk som skulle fokusera på barnen som lever i en konflikt. Kevin flätar ihop sin egen poesi med Nujeens ord för att återberätta hennes otroliga resa.

Cecilia McDowall är en tonsättare från England, född år 1951, och hon har vunnit många olika priser för sina verk. Hon skriver ofta för etablerade ensembler och hennes musik framförs överallt i världen. The Girl from Aleppo skrevs på beställning av Storbritanniens Nationella Barnkör när de skulle fira sitt 20-årsjubileum.

De suggestiva klangerna från en hammered dulcimer (ett slags instrument där man slår med klubbor mot strängarna) kan höras i pianot och violinen vilket ger stycket en österländsk karaktär.


Medverkande

 

Victoria Power kommer från en stor musikerfamilj och började spela piano vid sju års ålder. Hon fortsatte sina studier för professor Greta Erikson vid
Edsbergs Musikinstitut och därefter för professor Irina Zaritzkaya vid Royal College of Music i London.
Victoria Power gjorde sin stora debut som pianist på Confidencen i rollen som ung Mozart 1991 i en föreställning med Kjerstin Dellert. Sedan dess har hon turnerat världen över, spelat in unika CD-skivor med musik av Sigismund Thalberg och varit med i ett flertal olika TV – och radioinspelningar.

Victoria har också tilldelats Anders Walls och Confidencens kulturstipendium.
2003 bildade Victoria sin egna orkester ”Power Strings”, och började även att komponera musik som sedan spelats av orkestern och den kände sopransaxofonisten Anders Paulsson bland många olika tillfällen, t.ex vid Bill Gates hedersutnämnande som doktor på Karolinska Institutet.

Juni 2008 var Victoria bjuden att medverka vid InterAction Councils internationella toppmöte i stadshuset i Stockholm
där före detta presidenter, statsministrar och premiärministrar som samlats från världens alla hörn. Victoria är även en mycket framgångsrik pianolärare och många av hennes elever har haft stora framgångar såväl i Sverige som utomlands. Victoria Power är sedan länge pianolärare på Musikskolan Lilla Akademien. Sedan 2013 är hon engagerad i Unga Musik på Slottet och från förra året utnämnd till konstnärlig ledare för hela festivalen ”Musik på det Kungliga Slottet”.

&

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från staden Novosskolniki i Ryssland. Marias intresse för körmusik föddes då hon som sjuåring började sjunga i en barnkör som senare utvecklades till en skola för körsångare.

Maria inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier vid Tjajkovskijkonservatoriet tillbringade Maria några år i Österrike där hon studerade vid Wiens universitet.
År 2005 flyttade Maria till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Maria tog sin examen i kördirigering våren 2008.
Under sin studietid hann Maria med att både sjunga i och leda flera framstående ensembler i Ryssland, Tyskland och Sverige, samt att delta i flertalet dirigenttävlingar. År 2004 var Maria en av finalisterna i Wiens Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades Maria Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången. Maria är körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång på den nystartade avdelningen av välrenommerade Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta.

Maria undervisar i kördirigering och körsång samt ger föreläsningar om rysk konstmusik på olika kurser i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.

Konsertlängd: 1 tim 15 min utan paus
Extern arrangör: Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser