arrow

Öppet hus

Berwaldhallen slår upp dörrarna på vid gavel. Alla nyfikna, gamla som unga, är varmt välkomna in för en mängd olika aktiviteter för de vetgiriga. Prova på orkesterinstrument, sjung med körsångare, eller varför inte dirigera en orkester.

Hela dagen löper olika aktiviteter i såväl Berwaldhallens stora sal som i foajéerna. Café Berwald håller öppet för de fikasugna. Radioapan finns på plats för de minsta besökarna. Dessutom medverkar Kulturskolans orkester och elever från El Sistema.


Medverkande

 

Sveriges Radios symfoniorkester är en av Europas bästa och mest mångsidiga orkestrar. Deras repertoar innefattar såväl älskade klassiska verk som ny musik av spännande samtida tonsättare och samarbeten med framstående populära artister i en ständig strävan att utvecklas och bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord i musiktidskrifter och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. Med en sällsynt känsla och lyhördhet, ödmjukhet inför musiken och tillsammans med chefsdirigenten Daniel Harding ligger orkestern i musikalisk framkant på världens stora scener.

David Björkman, bördig från Skellefteå, är en av Sveriges mest efterfrågade dirigenter. Han dirigerar både symfonisk repertoar och opera med Sveriges mest framstående orkestrar och operahus, bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Kungliga Operan, Göteborgs Symfoniker, Svenska kammarorkestern, Göteborgsoperan, Malmöoperan samt regelbundet orkestrar över hela Sverige.

2004 fick Björkman ta emot Svenska Dirigentpriset och fyra år senare var han återigen pristagare i den internationella Prokofiev-tävlingen för orkesterdirigenter. Han har en bred repertoar och har uruppfört mer än 30 orkesterverk av nordiska tonsättare och gästat orkestrar i Ryssland, Island och Finland.

Björkman har en bakgrund som violinist och konsertmästare i flera ledande orkestrar. Diplomet i orkesterdirigering tog han på Kungliga Musikhögskolan efter studier för Jorma Panula, Cecilia Rydinger Alin och Paul Mägi. I privat regi har han dessutom studerat för framstående dirigenter som Esa-Pekka Salonen samt för Maestro Sixten Ehrling.

Från och med januari i år är David konstnärlig ledare och musikdirektör för Livgardets Dragonmusikkår.