Mühlrad: Time
Ensamhet, åtrå och kärlekslängtan. Starka, universella känslor skildras av amerikanska tonsättare i musik handplockad av internationellt efterfrågade Ragnar Bohlin, chefsdirigent för San Francisco Symphony Chorus. Efter succén med Jacob Mühlrads Kaddish uruppför Radiokören här hans nyskrivna beställningsverk, Time. Fyra samtida tonsättare, fyra olika ljudlandskap. Mühlrads Time är en sambeställning av Radiokören, WDR Rundfunkchor Köln, Cappella SF, USA och Tapiola Chamber Choir Espoo i Finland.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Hör dirigent Ragnar Bohlin berätta om lördagens konsert.
Eric Ericson var under hela sin karriär känd för att vara nyfiken på det nya och oprövade. Han lanserade nya musikstilar, repertoar och inte minst nya tonsättare. Den här konserten bjuder med andra ord på musik helt i Erics anda: tre relativt okända tonsättare och ett uruppförande. Konsertens dirigent, Ragnar Bohlin, studerade för Eric Ericson på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 2007 har Bohlin varit framgångsrik chefsdirigent för San Francisco Symphony Chorus och från 2014 även för sin egen kammarkör, Cappella SF.
Stacy Garrop, född och utbildad i USA, var länge knuten till universitetet i Chicago men är numera frilansande tonsättare. Hon har skrivit symfonisk musik, körmusik, kammarmusik och nyligen fått en beställning på en opera. Poeten Carl Sandburg skriver ofta om det bästa och sämsta hos människan. I dikten At a Window tar han fram sin mjuka sida och skriver om kärlek. Första textraden, Give Me Hunger, har också gett namn åt Garrops tonsättning. Här ryter han ifrån till gudarna om smärta, hunger och misslyckande men vädjar om att också få lite kärlek, en röst att prata med, en hand att hålla i, en stjärna att älska.
Sommaren 2017 hade Mason Bates opera The (R)evolution of Steve Jobs om företaget Apples legendariske grundare succépremiär på Santa Fé-operan. Bates är en av sin generations mest framförda tonsättare och huskompositör i Kennedy Center, Washington. I körverket Sirens har han hämtat texter från så olika håll som Bibeln, Heinrich Heine och Odysséen. Verket handlar om den grekiska mytologins sirener som lockade till sig sjömän och kan ses som en bild av havet som med sitt förrädiska lugn döljer faror som stormar och klippor. Likaså skildrar musiken havets olika sidor.
Tonsättaren, körledaren och musikforskaren Eric Banks fick genom ett stipendium studera i Stockholm och arbeta med bland annat Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. År 2010 fick han en beställning på en kantat om klimatförändringar som resulterade i verket This Delicate Universe. Texten är av den grekiske poeten Konstantinos Kavafis som Banks länge fascinerats av. I detta femsatsiga körverk speglas fem olika universum: Konsten, hemmet, naturen, kärleken och evigheten.
Jacob Mühlrad mötte Radiokören för första gången 2014. Därefter har de samarbetat flera gånger, senast 2017 då körverket Kaddish framfördes i Berwaldhallen. I sitt nya verk Time har Mühlrad översatt ordet ’tid’ till en mängd olika språk: ”Ordet blir abstraherat, upprepat och repeterat så många gånger och på så många olika språk att örats fokus gradvis skiftar från ordets betydelse till hur det låter. Stycket är som en ritual för att försätta oss människor i ett visst tillstånd, som bara musiken kan.”
Text: Evabritt Selén
Konsertintroduktion i Berwaldhallens nedre foajén 1 timme före konsertstart.