arrow

Eldfågeln & Petrusjka

Frossa i Stravinskys musik två av hans mest älskade verk – på samma konsert. Efter genombrottet med Eldfågeln, hans första beställning till Sergej Djagilevs balettkompani i Paris, ville Stravinsky skriva konsertmusik som omväxling. När Djagilev fick höra ett utkast av musiken övertygade han dock Stravinsky om att göra Petrusjka till en balett i stället. Njut dessutom av musik ur Rimskij-Korsakovs sagoopera Tsar Saltan om den förskjutna tsarhustrun och hennes son som räddas av en svanprinsessa. En förtrollande konsert med Mariinskijteaterns orkester och chefsdirigent Valery Gergiev.

1902, samma år som Igor Stravinskys pappa dog i cancer, hade den tjugoårige Igor spenderat sommaren hos Nikolaj Rimskij-Korsakov och hans familj i Heidelberg i sydvästra Tyskland. Säkerligen hade Rimskij-Korsakov, då 58 år gammal och en av Rysslands främsta tonsättare, gjort ett starkt intryck på den unge Igor eftersom de fortsatte ha tät kontakt därefter. Igor avråddes från att studera vid Sankt Petersburgs konservatorium eftersom han var så pass gammal och uppmuntrades att ta privatlektioner i stället. Under Rimskij-Korsakovs tre sista år i livet träffades han och Igor två gånger i veckan och de utvecklade en nära far- och son-relation.

I den unge Stravinskys musik märks inflytandet från hans förebild och lärare, inte minst i orkesteranvändningen. Även förlagorna, tagna från olika folksagor och legender, har de två tonsättarna gemensamt. Senare i livet letade Stravinsky efter inspiration på annat håll men hans första period som tonsättare, ofta kallad den ryska perioden, präglas av Rimskij-Korsakovs inflytande. Baletterna Eldfågeln och Petrusjka skrevs tätt inpå varann, men på den korta tiden hann han ändå förändras och musikforskaren Richard Taruskin beskriver det som att ”Stravinsky äntligen blev Stravinsky”.

Stravinskys pappa Fjodor var en välkänd operasångare på såväl operahuset i Kiev som anrika Mariinskijteatern i Sankt Petersburg där han verkade i 26 år. Den världsberömda teatern har sedan 1978 varit hemvist åt dirigenten Valery Gergiev som sedan 1990-talet också varit dess konstnärlige ledare. Gergiev är även en av upphovsmännen bakom Östersjöfestivalen och sitter i festivalens konstnärliga råd tillsammans med Esa-Pekka Salonen och Michael Tydén. Varje år sedan starten 2003 har han gästat Berwaldhallen och ofta med den ryska musikskatten i beredskap. Den mogne Rimskij-Korsakov och en ung Stravinsky representerar å ena sidan höjden av rysk nationalromantik och å den andra dess brytpunkt, när 1900-talets idiom på allvar gör sig påminda.


Medverkande

 

Mariinskijteaterns orkester är en av Rysslands äldsta med en mer än tvåhundraårig historia. Under den tjeckiske tonsättaren och dirigenten Eduard Nápravník blomstrade orkestern och höjde sig till internationellt ryktbar nivå. Bland höjdpunkterna från den tiden finns uppsättningar av Wagners Valkyrian och Tannhäuser och även Tjajkovskijs Spader dam. Mariinskijteatern anställde 1978 Valery Gergiev som dirigent och 1996 också som konstnärlig ledare. Förutom de stora ryska operorna av bland andra Prokofjev, Sjostakovitj, Rimskij-Korsakov och Tjajkovskij har de alla stora symfonier på sin repertoar samt nutida verk av tonsättare som Giya Kancheli, Nikolaj Karetnikov och Sofia Gubajdulina.

Valery Gergiev har sedan 1978 varit verksam som dirigent vid Mariinskijteatern. Han utnämndes till chefsdirigent och konstnärlig ledare för teaterns orkester 1988 och 1996 till konstnärlig ledare för hela teaterns verksamhet. Mellan 1995 och 2008 var Gergiev förste dirigent för Rotterdams filharmoniska orkester och han är sedan 2015 chefsdirigent för Münchens filharmoniska orkester. Gergiev är internationellt prisbelönad för sin konstnärliga gärning och förärades 2006 med Polarpriset för sin förmåga att utveckla och framhäva konstmusikens betydelse i vår samtid. Gergiev är en av Östersjöfestivalens grundare och sitter sedan festivalens början i dess konstnärliga råd.

MISSA INTE ÖSTERSJÖKLIPPET!
10 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av tre olika konserter vid samma tillfälle.
15 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fyra olika konserter vid samma tillfälle.
20 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fem eller fler olika konserter vid samma tillfälle.
TILL ÖSTERSJÖKLIPPET