arrow

Big in Japan - Japansk spelmusik med symfoniorkester

Spelmusikkonserter har blivit ett naturligt inslag i svenska konserthus och KTH Akademiska Kapell har tidigare framfört programmet SCORE inför jublande publik. Den japanska spelmusiken har en särställning i genren och nu ägnar vi konserten BIG IN JAPAN åt kompositörer som Uematsu, Higashino, Nakamura och Otani.

KTHAK framför här tillsammans med Kongl Teknologkören musik från plattformsklassiker som Sonic the Hedgehog och MegaMan, moderna mästerverk som Shadow of the Colossus och The Last Guardian och sjävlfallet den enorma, japanska rollspelsskatten med bl a Final Fantasy, Secret of Mana och Suikoden. Flera japanska spelkompositörer har hämtat inspiration ifrån den klassiska musiken, och som inramning framför vi därför även två kortare stycken av Bach och Stravinskij.

Akt 1

Toccata i D-moll (Johann Sebastian Bach, transkription för orkester Leopold Stokowski)
Sonic the Hedgehog – Medley (Masato Nakamura)
Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord – Main Theme (Kentaro Haneda)
Ni No Kuni – Main Theme (Joe Hisaishi)

Suikoden – Into a World of Illusions (Miki Higashino)

Secret of Mana – Fear of the Heavens (Hiroki Kikuta)

MegaMan – Suite (Manami Matsumae, Takashi Tateishi, Yasuaki Fujita, Harumi Fujita)

Akt 2

Eldfågeln – Final (Igor Stravinskij)

Suikoden 2 – Opening (Miki Higashino)

The Last Guardian – Suite (Takeshi Furukawa)

Shadow of the Colossus – Suite (Kow Otani)

Xenosaga – Gnosis/The Miracle (Yasonori Mitsuda)
Final Fantasy IX – Suite (Nobuo Uematsu)

Final Fantasy VIII – Liberi Fatali (Nobuo Uematsu)


Medverkande

 

KTHs Akademiska Kapell har bara existerat i femton år men har utvecklats till att vara Nordens kanske bästa akademiska orkester. Kapellet, som består av teknologer, lärare, civilingenjörer och musiker, har som huvuduppgift att spela vid högskolans högtidligheter och då oftast i Stadshuset eller Konserthuset. Men orkestern har också ett eget konsertprogram och spelar i Stockholms alla konsertlokaler, hittills alltid för utsålda hus. En specialitet är temakonserter som denna med fantasymusik. Verdis rekviem och Tjajkovskijs fjärde symfoni är också på repertoaren. En annan specialitet är konserter med Operahögskolans bästa elever, därav smeknamnet KTHovkapellet. (För dig som inte förstod vitsen: Kungliga operans orkester heter Hovkapellet.)

KTH:s Akademiska Kapell består av professorer, teknologer, civilingenjörer och musiker. Det framträder både offentligt och vid akademiska högtider, då ofta i Blå Hallen. Eftersom KTH delar campus med Operahögskolan har det blivit tradition med operakonsert på hösten. Tradition är också fyrverkerikonserten en sensommarkväll på högskolans stora borggård.

Kongl. Teknologkören (KTK) är en studentkör på KTH i Stockholm, en blandad kör med ca 40 medlemmar.Vår repertoar spänner över allt som gjorts för kör; från sakral musik till världsmusik och studentikosa inslag. Förutom egna konserter och skivinspelningar har kören deltagit i större projekt av olika slag. Senast under en turné till Åbo våren 2016 där vi framförde Giuseppe Verdis Requiem tillsammans med KTH:s Akademiska kapell samt Florakören och Brahe Djäknar. Körens dirigent är musikdirektör Rikard Lindberg Karlsson.

Orvar Säfström var under flera år programledare för bland annat Recensenten på ZTV och sedan för Filmkrönikan i Sveriges Television. Sedan 2006 producerar han bejublade och kritikerrosade konserter med musik ur film, tv-serier samt dator- och videospelmusik i Sverige och Europa. Han är även skribent, debattör, föreläser om populärkultur och har ett förflutet som sångare i death metal-bandet Entombed.

Gunnar Julin, director musices, född -49, dirigent och organist, sedan 2002 på KTH som ansvarig för det akademiska kapellet och för musikkurser. Bondpojken Gunnar gick Kungliga Musikhögskolan, med bl a Eric Ericson och Siegfrid Naumann som lärare, utvecklade som kyrkomusiker St Matteus symfoniorkester till hög kvalitet och blev den trogen i trettio år. Han erbjöds då tjänst som director musices vid KTH och skapade där det akademiska kapellet.

Konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Extern arrangör: KTH DM Gunnar Julin