arrow

Big in Japan - Japansk spelmusik med symfoniorkester 2018

Spelmusikkonserter har blivit ett naturligt inslag i svenska konserthus och KTH Akademiska Kapell har tidigare framfört programmet SCORE inför jublande publik. Den japanska spelmusiken har en särställning i genren och nu ägnar vi konserten BIG IN JAPAN åt kompositörer som Uematsu, Higashino, Nakamura och Otani.

KTHAK framför här tillsammans med Kongl Teknologkören musik från plattformsklassiker som Sonic the Hedgehog och MegaMan, moderna mästerverk som Shadow of the Colossus och The Last Guardian och sjävlfallet den enorma, japanska rollspelsskatten med bl a Final Fantasy, Secret of Mana och Suikoden. Flera japanska spelkompositörer har hämtat inspiration ifrån den klassiska musiken, och som inramning framför vi därför även två kortare stycken av Bach och Stravinskij.

Akt 1

Toccata i D-moll (Johann Sebastian Bach, transkription för orkester Leopold Stokowski)
Sonic the Hedgehog – Medley (Masato Nakamura)
Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord – Main Theme (Kentaro Haneda)
Ni No Kuni – Main Theme (Joe Hisaishi)

Suikoden – Into a World of Illusions (Miki Higashino)

Secret of Mana – Fear of the Heavens (Hiroki Kikuta)

MegaMan – Suite (Manami Matsumae, Takashi Tateishi, Yasuaki Fujita, Harumi Fujita)

Akt 2

Eldfågeln – Final (Igor Stravinskij)

Suikoden 2 – Opening (Miki Higashino)

The Last Guardian – Suite (Takeshi Furukawa)

Shadow of the Colossus – Suite (Kow Otani)

Xenosaga – Gnosis/The Miracle (Yasonori Mitsuda)
Final Fantasy IX – Suite (Nobuo Uematsu)

Final Fantasy VIII – Liberi Fatali (Nobuo Uematsu)


Medverkande

 

KTHAK är en stor symfoniorkester på närmare 80 musiker. Orkestern består till största delen av lärare och studenter från KTH där även professionella stämledare bidrar med sin erfarenhet. Huvuduppgiften är att spela vid KTH:s högtidliga ceremonier såsom promoveringar i Konserthuset och diplomeringar i Stadshuset. Orkestern ger också fyra till fem offentliga konserter varje år i de stora konsertsalarna i Stockholm, ofta i samarbete med Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan. Dirigent är sedan 2019 Director Musices Mats Janhagen.

Kongl. Teknologkören (KTK) är en blandad studentkör i Tekniska Högskolans Studentkår med ca 50 medlemmar, hemmahörande på KTH i Stockholm. Repertoaren spänner över allt som gjorts för kör; från sakral musik till världsmusik och studentikosa inslag. Många körsångare har genom tiderna tagit del av den intensiva gemenskap det innebär att sjunga med kören. På 90 år har det hunnit bli flera generationer. På senare år har kören gjort många samarbeten med KTH:s förnämliga Akademiska kapell, två av dem i just Berwaldhallen. Sedan 2010 leds kören av Rikard Lindberg Karlsson.

&

Orvar Säfström var under flera år programledare för bland annat Filmkrönikan i SVT. Han har mottagit Svenska Videobranschens hederspris och dessutom utnämnts till Årets Spelare av SVEROK för sitt arbete med att uppmärksamma spelkulturen. Sedan 2006 producerar han bejublade och kritikerrosade konserter med musik ur film, tv-serier och datorspel i Sverige och Europa. Som författare och förläggare ligger han även bakom flera böcker om svensk spelhistoria och den rika svenska spelkulturen.

Gunnar Julin, director musices, född -49, dirigent och organist, sedan 2002 på KTH som ansvarig för det akademiska kapellet och för musikkurser. Bondpojken Gunnar gick Kungliga Musikhögskolan, med bl a Eric Ericson och Siegfrid Naumann som lärare, utvecklade som kyrkomusiker St Matteus symfoniorkester till hög kvalitet och blev den trogen i trettio år. Han erbjöds då tjänst som director musices vid KTH och skapade där det akademiska kapellet.

Konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Extern arrangör: KTH DM Gunnar Julin