arrow

Ane Brun möter Radiokören

Vem kunde ana att singer-songwritern Ane Bruns musik hade så mycket gemensamt med sin engelske renässanskollega John Dowlands. Bådas musik är starkt melodisk och har texten i centrum. Genom att skala ned musiken till sina enklaste beståndsdelar kan sångerna sedan byggas upp igen, sida vid sida, i en fascinerande, gemensam ny musikalisk identitet.


RADIOKÖREN arrow SÄNDS I P2 DEN 14 JUNI, 19:03 Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören är som en bergsbestigare i musikvärlden. Flera hundra år av svensk a cappella-tradition i kombination med framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar, liksom samarbeten med några av världens bästa dirigenter, har etablerat Radiokören som en av de främsta ensemblerna i sitt slag. Genom Sveriges Radio P2 når kören inte bara konsertpubliken utan också en mängd lyssnare i etern och på webben.

I maj 1925 hade Radiokören sin allra första konsert och ribban lades högt redan från början. När ensemblen grundades var ett av dess uppdrag att ”verka på en hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå”. Den legendariske körledaren Eric Ericson utvecklade kören till en världsberömd ensemble och under hans ledning lockades tonsättare som Paul Hindemith, Frank Martin och Igor Stravinsky till Stockholm. Där fick de höra sin musik framförd som de aldrig hört den tidigare. Även svenska tonsättare skrev körmusik på nya sätt, inspirerade av den unika ensemblens möjligheter.

I januari 2011 utsågs Radiokören till en av världens tio bästa körer av den brittiska tidskriften Gramophone. Körens skivinspelningar har belönats med exempelvis det prestigefyllda Edison Klassiek (Mass & Motets, 2015) och Diapason d’Or (Nordic Sounds, 2011). Regelbundna turnéer hör till körens verksamhet och vid utdelningen av Musikexportpriset 2010 belönades ensemblen med regeringens hederspris för att de ”under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan”. I november 2017 gästade Radiokören Lincoln Center i New York City tillsammans med Svenska Kammarorkestern och dirigent Thomas Dausgaard med Beethovens Missa solemnis. I april 2018 gjorde de Mozarts Mässa c-moll med Berlinfilharmonikerna under ledning av Daniel Harding vid tre utsålda konserter och tidningen Tagesspiegel skrev: ”Det är med rätta kören anses vara en av de bästa av sitt slag.”

Under säsongen 2018–2019 kommer Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester att göra flera storslagna verk för kör och orkester, som Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht och Brahms Ein deutsches Requiem. Naturligtvis hyllar kören sin tidigare chefsdirigent, Eric Ericson, med en jubileumskonsert helt i Ericsons egen anda med banbrytande ny musik och portalverk ur körrepertoaren. Samarbetet med Jacob Mühlrad fortsätter med ett nytt uruppförande i november 2018, det mångbottnade stycket Time. Under säsongen uruppför Radiokören även spännande ny musik av Ylva Skog, Malin Bång, Lisa Streich och högaktuella Raminta Šerkšnytė. I april 2019 väntar en gränsöverskridande konsert med den prisbelönade sångerskan Ane Brun och dirigent Hans Ek. Ett nytt år fyllt av överraskningar och fantastisk musik.

Hans Ek har genom sin förmåga att göra musiken angelägen för vår tid, oavsett ursprung och genre, skaffat sig en särskild ställning i svenskt musikliv. Han har samarbetat med artister som Laleh, Michael Nyman, Ane Brun, Göteborgs symfoniker och Sveriges Radios symfoniorkester. Bland de senaste av Eks uppmärksammade produktioner kan nämnas Made by Björk på NorrlandsOperan 2015, Dance Music Symphony med Norrköpings symfoniorkester på Bråvallafestivalen och projektet Trans-Europe Express som hyllar Kraftwerk, Brian Eno och John Cage.

Ane Brun är en flerfaldigt prisbelönad sångerska och låtskrivare som har givit ut flera album sedan Spending Time with Morgan från 2003. Efterföljande A Temporary Dive belönades med norska Spellemannprisen för Bästa kvinnliga artist, liksom sången Lift Me från samma års album Duets utnämndes till Årets hit. Hon har gjort flera uppmärksammade artistsamarbeten med bland andra Madrugada, Thomas Andersson Wij, Elin Sigvardsson och Leonard Cohen och har även i sitt konstnärskap engagerat sig i arbetet kring klimatförändring.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus