arrow

Interplay

Interplay fortsätter. Chefsdirigent Daniel Harding och Sveriges Radios symfoniorkester bjuder in framstående konstnärer, matematiker, filosofer, fysiker, författare och andra tänkare till Berwaldhallen för att ge publiken en helt unik upplevelse med musiken som samlande kraft.

Interplay introducerades hösten 2014 i Berwaldhallen på initiativ av chefsdirigent Daniel Harding med intentionen att föra samman forskning, musik och konst. Ett pärlband av framstående forskare, filosofer, författare och andra tänkare har gästat Berwaldhallen för att i samband med konserterna dela med sig av sin kunskap. Bland dem kan nämnas fysikern Brian Cox, människorättsadvokaten Philippe Sands och astrofysikern Meghan Grey. Musiken är gemensam nämnare för samtalen.

Interplay säsongen 2017-2018

I samarbete med Vetenskapsradion bjuder vi in framstående konstnärer, matematiker, filosofer, fysiker, författare och andra tankare till Berwaldhallen for att dela med sig av sin kunskap där musiken blir den samlande kraften. Varje Interplay-seminarium tar avstamp i kvällens konsert. Seminarierna halls på Berwaldhallens scen och har fri entré. En kortare version av varje seminarium sänds som Vetandets värld i P1 samma dag som konserten sänds i P2.

Program:

OM MUSIK, BILD OCH SKAPANDE
Torsdag 26 oktober kl 17.30–18.20
Innan konserten BYSTRÖM & RACHMANINOV

Britta Byström, tonsättare, och Fredrik Ullen, professor i neurovetenskap vid KI samt pianist diskuterar hur bild och ton hor ihop och hur den skapande processen ser ut, med utgångspunkt i Byströms Segelnde Stadt som inspirerats av ett bildkonstverk av Paul Klee.

I KLIMATFÖRÄNDRINGENS TIDEVARV – FINNS FORTFARANDE NATUREN?
Torsdag 14 december kl 17.30–18.20
Innan konserten BEETHOVEN & TURNAGE

Johan Rockström, miljöforskare och chef for Stockholm Resilience Centre, och Nina Wormbs, docent i teknik- och vetenskapshistoria vid KTH diskuterar var syn på naturen och hur var plats i den förändrats av människans miljöpåverkan. Hade Beethoven kunnat komponera Pastoralsymfonin idag?

BERGSLANDSKAP OCH GLACIÄRER
Torsdag 8 februari kl 17.30–18.20
Innan konserten BERWALD, STRAUSS & SCHUMANN

Med utgångspunkt i konsertens bergstema diskuterar forskare bergens och glaciärernas betydelse och sårbarhet.

TIDSUPPFATTNING OCH MINNE
Torsdag 8 mars kl 17.30–18.20
Innan konserten DVORAK & BORISOVA-OLLAS

Samtal mellan Victoria Borisova-Ollas och forskare om hur vi uppfattar tid och hur vart minne fungerar. Avstamp i Borisova-Ollas Labyrinths of Time som uruppförs.

MUSIK OCH FYSIK VID 1900-TALETS BÖRJAN
Torsdag 24 maj kl 17.30–18.20
Innan konserten STRAVINSKY & BARTOK

Musik- och vetenskapshistoriker diskuterar den snabba intellektuella utvecklingen vid förra sekelskiftet och hur den satte avtryck i sa val musik som den nya fysiken, relativitetsteorin och kvantmekaniken.


Samarbetet med Vetenskapsradion inleds redan under Östersjöfelen 21/8-29/8 med ett seminarium 23 augusti i Studio 2, Radiohuset.

Interplay 2016/2017

Här kan du se övriga Interplay under konsertsäsongen 2016/2017

Interplay #1 och #2